Glavni projekat uređenja rive

Zatvaranje makarske rive najavljeno za tri godine

30.11.2023. 09:56 / Izvor: Makarska danas
makarska

O zatvaranju rive se u posljednje vrijeme dosta govori u kuloarima, no prije toga treba riješiti čitav niz preduvjeta.

U kojoj je fazi uređenje makarske gradske rive, projekta teškog najmanje 50-ak miliona eura, za sada nije poznato jer se glavni projekat na osnovu odabranog idejnog rješenja studija Emur još uvijek radi, međutim, prema riječima gradonačelnika Zorana Paunovića, projekt bi uskoro trebao biti završen.

Naime, o zatvaranju rive se u posljednje vrijeme dosta govori u kuloarima, no prije toga treba riješiti čitav niz preduvjeta.

Kad bi to po planovima gradske vlasti bilo realno očekivati, na posljednjoj je sjednici kazao makarski gradonačelnik.

Rekao je kako bi to mogla biti 2026. ili 2027. godina, a da će se projekt predstaviti javnosti kad bude gotov glavni projekt i kad se ishodi građevinska dozvola, piše Makarska danas.

Što bi trebalo riješiti prije zatvaranja rive, još uvijek nije poznato, osim što se planira nova regulacija prometa na Franjevačkom putu prema parkingu na Osejavi, nekoliko spojeva s magistralom, izgradnja garaže na Peškeri.

Rješenje bi trebao dati SUMP(Plan održive urbane mobilnosti).

Kako bilo, na sjednici je gradonačelnik rekao kako će se projektom uređenja obuhvatiti i oborinska odvodnja, vodovod te kanalizacija te kako će sve to biti rađeno propisno.

Naime, gradska riva nije bila temom sjednice, ali je na aktualnom satu vijećnik pitao o održavanju oborinske odvodnje u kontekstu klimatskih promjena.

Komentirao je kako je kod nedavne kiše Marineta "plivala" te da je bilo 20 centimetara vode.

Problem oborinske odvodnje u centru grada Vrativši se na akutni problem oborinske odvodnje u centru grada Paunović je kazao kako se preljevi događaju i bez kiša te kako će se kvalitetno riješiti tek potpunom sanacijom u sklopu projekta uređenja rive.

Podsjetio je i na treći strateški dokument, netom usvojenu Studiju turističkih nosivih kapaciteta, koja je ukazala na to da je Makarska u alarmantnoj crvenoj zoni što se tiče vodovodne i kanalizacijske infrastrukture.

"Zato je i donesen akt Vodovoda da nema daljnjih priključenja na mrežu Vodovoda, zbog čega smo imali i određene pritiske invesitora, posebno u turističkim zonama", kazao je gradonačelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU