Nedostatak kvalifikovanih radnika

Svaka druga njemačka kompanija suočena s nedostatkom radne snage

30.11.2023. 12:39 / Izvor: seebiz.eu
Njemačka

Njemačka se, kao i industrijalizirane zemlje diljem svijeta, suočava s velikim nedostatkom radne snage.

Polovica njemačkih kompanija bori se s popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta zbog nedostatka radne snage, objavila je u srijedu Gospodarska i industrijska komora DIHK, unatoč stagnaciji u najvećem gospodarstvu eurozone.

Njemačka se, kao i industrijalizirane zemlje diljem svijeta, suočava s velikim nedostatkom radne snage, osobito u sektorima s visokim rastom kvalificiranih radnika.

Udio kompanija koje se suočavaju s poteškoćama pri zapošljavanju blago je pao u odnosu na prethodnu anketu u kojoj je sudjelovalo 22.000 kompanija, pao je na 50% s 53% u siječnju, ali je ostao visok.

"Situacija s kvalificiranom radnom snagom ostaje vrlo kritična", rekao je Achim Dercks, zamjenik izvršnog direktora DIHK-a.

Prema posljednjoj procjeni, u cjelokupnom njemačkom gospodarstvu ostalo je nepopunjeno 1,8 miliona radnih mjesta.

"To znači da će ove godine biti izgubljeno više od 90 milijardi eura (98,8 milijardi dolara) dodane vrijednosti", rekao je Dercks i dodao da "To odgovara više od 2% bruto domaćeg proizvoda."

Sektori industrije i građevinarstva bili su najteže pogođeni nedostatkom radne snage, s 54% odnosno 53% tih kompanija koje se bore s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta.

"Neki sektori ne govore samo o nedostatku kvalificirane radne snage, već o općem nedostatku radnika", rekao je Dercks predstavljajući izvješće.

Istraživanje je pokazalo da osam od 10 kompanija očekuje negativne posljedice nedostatka radne snage.

Svjesna borbe, njemačka vlada je ove godine donijela novi zakon za privlačenje stranih radnika iz zemalja izvan EU, koji je stupio na snagu 18. novembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU