u oblasti energetske tranzicije

Pendeš pozvala zemlje članice EU da povećaju obim pomoći za BiH

01.12.2023. 10:42 / Izvor: Agencije
pendes

Učesnici Parlamentarnog foruma razmijenili su informacije, mišljenja i stavove o spremnosti država članica Energetske zajednice.

Predsjedavajući Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš učestvovali su u Beču na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice.

Učesnici Parlamentarnog foruma razmijenili su informacije, mišljenja i stavove o spremnosti država članica Energetske zajednice na primjenu Uredbe Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), te uticaju CBAM-a na integraciju energetskog tržišta i budućnosti cijena ugljenika u Energetskoj zajednici. Ova uredba kojom se uvodi plaćanje prekograničnih taksi za električnu energiju proizvedenu korištenjem ugljenika, na snagu bi trebala da stupi 1. januara 2026. godine.

U svom obraćanju učesnicima Parlamentarnog foruma, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Marina Pendeš želi da bude aktivan član međunarodne zajednice u svim pitanjima, pa tako i u pitanjima energije i zaštite okoliša, zbog čega je prihvatila sve ključne međunarodne pravne dokumente, te potpisala i ratifikovala Pariški sporazum i Sofijsku deklaraciju o Zelenoj agendi za zapadni Balkan, kojom se obavezala da će pratiti Evropsku uniju na njenom putu do ugljeničke neutralnosti 2050. godine.

Pendeš je kazala kako BiH podržava sve regionalne procese u pravcu energetske tranzicije, ali istovremeno upozorila da BiH treba da zaštiti i svoje interese. S tim u vezi, upozorila je na to da će plaćanje prekogranične takse na CO2 (CBAM) predstavljati ogroman udar na privredu BiH, koja će, prema procjenama Spoljnotrgovinske komore BiH, imati značajan pad izvoza, prihoda, kao i značajan gubitak radnih mjesta u oblastima proizvodnje električne energije, te industrijama cementa i metala.

Ona je pozvala zemlje članice EU da, kroz nedavno usvojeni Plan rasta za zapadni Balkan, ali i kroz evropske fondove, uvećaju obim pomoći za BiH, posebno za projekte energetske tranzicije i zaštitu od posljedica klimatskih promjena. Takođe je pozvala kolege parlamentarce iz zemalja ugovornih strana Energetske zajednice na usaglašen i koordinisan nastup prema EU, saopćeno je iz PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU