Njemačka

Industrija vjetroelektrana na moru zalaže se za reformu Zakona o vjetru i moru

04.12.2023. 13:09 / Izvor: seebiz.eu
EU

Njemačka industrija želi milionske prihode od prodaje zemljišta za vjetroelektrane na moru.

Njemačka industrija želi milionske prihode od prodaje zemljišta za vjetroelektrane na moru.

Industrija želi da se u budućnosti više usmjeri u razvoj proizvodnih kapaciteta i lučkih kapaciteta kako bi se postigli ciljevi energetske tranzicije.

"Hitno nam je potrebna njemačka infrastruktura za instalacijsku luku", rekao je za dpa Stefan Thimm, generalni direktor Njemačke udruge za energiju vjetra na moru (BWO).

"Danas se sve offshore instalacije u Europi odvijaju iz Eemshavena u Nizozemskoj i Esbjerga u Danskoj - zašto ne u Cuxhavenu i Bremerhavenu u Njemačkoj?", pita se. 

Kako se pojavljuje globalna konkurencija za resurse i proizvodne kapacitete u industriji vjetroelektrana na moru, brzo su potrebna daljnja ulaganja u infrastrukturu u Njemačkoj i Europi.

Za finansiranje ovoga nije potreban novac poreznih obveznika, rekao je Thimm.

Umjesto toga, udruga predlaže reformu takozvane komponente ponude u dražbi zemljišta za offshore vjetroelektrane, koja je propisana u zakonu o širenju energije vjetra u Sjevernom i Baltičkom moru.

Ovo ljeto, Njemačka savezna mrežna agencija ponudila je na dražbi četiri područja za offshore vjetroelektrane u Sjevernom moru i Baltičkom moru po prvi put najboljim ponuditeljima, generirajući prihod od ukupno 12,6 milijardi eura (13,71 milijardu dolara).

Natječajna komponenta predviđa da će 90% prikupljenog novca ići za potrebno širenje mreže, a 5% za očuvanje morske prirode i promicanje ekološki prihvatljivog ribarstva.

Industrijsko udruženje sada predlaže da se dio nadmetanja na budućim dražbama koristi za proširenje lučke infrastrukture, za pomorske spasilačke stanice i za kvalifikaciju stručnjaka za izgradnju i rad vjetroelektrana na moru.

To bi zahtijevalo brzu izmjenu zakona, rekao je Thimm, po mogućnosti prije sljedeće dražbe u ljeto 2024.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU