Evropskim bankama nedostaje 70 milijardi eura

25.09.2013. 12:40 / Izvor: SRNA
euri

Najveće 42 banke u EU moraće da dobiju dodatnih 70,4 milijardi evra kapitala da bi ispunile nova pravila koja stupaju na snagu 2019. godine, saopštila je danas Administracija EU za bankarski sektor /EBA/.

Najveće 42 banke u EU moraće da dobiju dodatnih 70,4 milijardi eura kapitala da bi ispunile nova pravila koja stupaju na snagu 2019. godine, saopštila je danas Administracija EU za bankarski sektor /EBA/.

Tržišta i regulatori vrše pritisak na banke da ispoštuju odredbe novog globalnog sporazuma "Basel 3", kako bi uvjerile investitore da su stabilne i ohrabrile ih da kupuju njihove akcije.

EBA u novoj procjeni navodi da su 42 banke krajem 2012. godine smanjile kapitalni manjak za 29,1 milijardi evra u poređenju sa situacijom sredinom prošle godine, kada je objavljen prethodni izvještaj.

Novim sporazumom, količina novca koju banke moraju da imaju u gotovini povećana je za tri puta u odnosu na period prije finansijske krize iz 2007. do 2009. godine, kada su mnoge banke morale da budu spasene novcem poreskih obveznika.

Od banaka se traži da njihov osnovni kapital bude na nivou od najmanje sedam odsto imovine do 2019. godine.

Prema odredbama "Basela 3", banke moraju da imaju i odvojene krizne fondove, kako bi ostale likvidne u slučaju novih potresa na tržištu.

Ova pravila važe za sve banke, ali su uglavnom usmjerena na velike globalne banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU