Španjolska i Portugal pred mogućnošću financijskih kazni

13.07.2016. 09:51 / Izvor: HINA
Španjolska i Portugal pred mogućnošću financijskih kazni

Situacija je utoliko složenija što Španjolska već dulje vrijeme ne uspijeva formirati vladu.

Ministri financija eurozone prihvatili su u utorak službeni zaključak da Portugal i Španjolska nisu poduzele učinkovite mjere za suzbijanje prekomjernog proračunskog deficita, čime započinje 20-dnevni rok unutar kojeg Komisija može predložiti financijske kazne.

"Vijeće je utvrdilo da Portugal i Španjolska nisu učinkovito odgovorile na preporuke za korekciju prekomjernog deficita. Potvrdilo da je te dvije zemlje neće smanjiti defict ispod tri posto BDP-a u preporučenom roku. U oba slučaja utvrđeno je da su fiskalni napori bili znatno manji od preporučenih", kaže se u zaključcima Vijeća ministara financija.

Komisija sada ima rok od 20 dana da predloži kazne koje mogu ići od nula do 0,2 posto BDP-a. Dvije zemlje mogu u roku od 10 dana uputiti obrazloženi zahtjev za smanjenje kazne. Nakon toga Vijeće ima 10 dana za donošenje konačne odluke.

Nikada do sada nije pokrenut postupak za sankcioniranje država članica eurozone zbog nepoduzimanja mjera za obuzdavanje proračunskog deficita.

Španjolska je prošle godine imala proračunski deficit od 5 posto BDP-a, što je daleko iznad dopuštenog limita od tri posto BDP-a. Po projekcijama Europske komisije, koje su prihvaćene u Vijeću EU-a, španjolski deficit prošle je godine trebao biti smanjen na 4,2 posto.

Situacija je utoliko složenija što Španjolska već dulje vrijeme ne uspijeva formirati vladu.

Portugal je prošle godine imao deficit od 4,4 posto, dok je, prema projekcijama Komisije, trebao biti smanjen ispod tri posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU