Vlasnik "Zare" pod lupom: Na pomolu velika prevara!

13.12.2016. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Vlasnik 'Zare' pod lupom: Na pomolu velika prevara!

Evropska komisija će razmotriti šemu koju koristi Inditeks, matična kompanija Zare, koja je tom prodavcu omogućila da izbjegne najmanje 585 miliona eura poreza.

Evropska komisija će razmotriti šemu koju koristi Inditeks, matična kompanija Zare, koja je tom prodavcu omogućila da izbjegne najmanje 585 miliona eura poreza.

Šema je razotkrivena u izvještaju grupe Zelenih iz Evropskog parlamenta, prenio je danas briselski portal Euractiv.com.

Grupa Inditex, koja uključuje brendove Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Duti, u vlasništvu je Armancia Ortege, drugog po bogatstvu čovjeka u svijetu po časopisu Forbes.

Inditex je, kako se navodi, koristio tehnike izbjegavanja poreza na dobit tako što je porez, umjesto u zemljama s višim stopama, poput Španije i Francuske, plaćao u u zemljama s nižim stopama, prvenstveno u Holandiji, Irskoj i Švicarskoj.

Izvještaj je pokazao da je između 2011. i 2014. Španija izgubila 218 miliona eura poreza od Zare, Francuska 76 miliona, Italija 57 miliona, Njemačka 25 miliona, Britanija 22 miliona, Grčka 20 miliona, Belgija 18 miliona, a Austrija šest miliona eura.

Zeleni smatraju da poreska strategija koju koriste Zara i druge korporacije, iako je legalna, otvara “ozbiljno pitanje” da li grupa koja stoji iza Zare plaća porez tamo gdje i posluje.

Evropska komisija će ispitati navode iz izveštaja, rekla je portparolka EK za finansijske usluge, poreze i carine Vanessa Mock.

Ranije je Komisija ustanovila da su kompanije Starbucks, Apple i Fijat dobijale nelegalnu državnu pomoć u vidu poreskih olakšica. Istraga se vodi o McDonald’su i Amazonu.

Komisija je pozdravila izvještaj Zelenih, navodeći da će pomoći da se održi pritisak brojnih inicijativa pokrenutih od novembra 2014, kada su objavljeni podaci o povoljnim poreskim aranžmanima između Luksemburga i stotina multinacionalnih kompanija.

Od članica EU Evropska komisija i evroposlanici traže da prihvate predloženi set pravila za izračunavanje oporezivih profita kompanija u EU koja se smatraju značajnim napretkom u borbi protiv korporacijskih šema za smanjenje rashoda na porez.

Inditex poriče da je pogriješio. Ta grupa je saopštila da je Zara platila više od 4,4 milijarde eura poreza na dobit između 2011. i 2015, po stopama u prosjeku između 22 i 24 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU