Slovenska vlada nudi porast minimalne plaće na 630 eura u 2017.

21.01.2017. 09:32 / Izvor: Fena
Slovenska vlada nudi porast minimalne plaće na 630 eura u 2017.

Prema usklađivanju minimalnih plaća s porastom životnih troškova u prošloj godini, one bi mogle porasti za samo 0,5 posto.

Prijedlog slovenske vlade sindikatima da se iznos minimalne plaće u 2017. poveća na 630 eura s dosadašnjih 604,35 eura, što ga je vlada u petak ponudila na sastanku socijalno-gospodarskog vijeća izazvao je protivljenje poslodavaca, ali i nekih ministara.

Prema usklađivanju minimalnih plaća s porastom životnih troškova u prošloj godini, one bi mogle porasti za samo 0,5 posto, ali ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak spremna odobriti veće povećanje jer su minimalne plaće razlog velikog nezadovoljstva među sindikatima i djelatnicima koji ih primaju, a njih je skoro 50 000, ne samo u gospodarstvu nego i na niže plaćenim poslovima u javnom sektoru.

Protiv tolikog povećanja minimalne plaće izjasnio se u petak ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, prema čijoj će ocjeni tako dodatno opasti konkurentnost slovenskog gospodarstva, a još oštrije reagirali su poslodavci preko svojih komorskih udruga.

Prema njihovoj ocjeni, Slovenija je zbog stalnih pritisaka na rast minimalne plaće od izbijanja gospodarske krize izgubila 7 tisuća već postojećih radnih mjesta, a izgubljeno je i dodatnih desetak tisuća mjesta koliko su poslodavci mogli otvoriti da nije dolazilo do povećanja minimalne plaće, te ionako velikih davanja za poslodavce, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU