Pad građevinskih aktivnosti u EU i eurozoni

19.05.2017. 11:04 / Izvor: Poslovne novine
Pad građevinskih aktivnosti u EU i eurozoni

Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Evropske unije i eurozone pale su u martu u odnosu na mjesec ranije.

Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Evropske unije i evrozone pale su u martu u odnosu na mjesec ranije, pokazuju prve procjene europske statističke kancelarije Eurostat.

Na nivou EU sezonski prilagođene građevinske aktivnosti smanjene su u martu za 0,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, kada su prema revidiranim podacima Eurostata porasle 3,9 odsto. U evrozoni je, ipak, pad iznosio 1,1 odsto u odnosu na februar, u kojem je prema revidiranim podacima zabilježen skok od 5,5 odsto na mjesečnom nivou.

U poređenju sa istim mjesecom prošle godine, građevinske aktivnosti u martu porasle su 3,6 odsto na području zajedničke europske valute te 3,7 odsto na području cijele Evropske unije. Pad aktivnosti u građevinskom sektoru od 1,1 odsto u eurozoni u martu dogodio se usljed pada aktivnosti u visokogradnji od 1,7 odsto, dok je u niskogradnji zabilježen porast od 1,1 odsto.

Padu od 0,8 odsto na mjesečnom nivou u EU najviše je doprinio pad od 1,1 odsto u visokogradnji, dok je djelomičnu protutežu predstavljao porast u niskogradnji od 0,7 odsto.

Prema izvještaju Eurostata, od zemalja članica EU za koje su bili dostupni podaci, najveći pad građevinskih aktivnosti je zabilježila Francuska, 5,1 odsto, slijedi Švedska s 4,5 te Portugal s 2 odsto. S druge strane, rastom graditeljske aktivnosti na mjesečnom nivou prednjačile su Poljska, Slovenija, Slovačka i Mađarska, sa skokom od 9,7, 6,5, 3,6 odnosno 3,4 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU