Hrvatskoj 72 milijuna eura iz EU za 15 prometnih projekata

26.06.2017. 11:58 / Izvor: HINA
Hrvatskoj 72 milijuna eura iz EU za 15 prometnih projekata

Maksimalni iznos sufinanciranja od 85 posto odobren je za 12 projekata.

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj financiranje 15 prometnih projekata u ukupnoj vrijednosti od gotovo 91 milijuna eura od čega bespovratna sredstva iznose 72,2 milijuna eura, priopćilo je u petak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sredstva su odobrena u okviru trećeg poziva Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF).

Maksimalni iznos sufinanciranja od 85 posto odobren je za 12 projekata, devet će Hrvatska provoditi samostalno, a šest u partnerstvu s drugim zemljama članicama.

Neki od projekata koji su odobreni su unaprjeđenje i razvoj terminala za prihvat opasnog tereta u riječnoj luci Slavonski Brod, nadogradnja infrastrukture luke Rijeka (Basin), priprema dokumentacije za rekonstrukciju dionice željezničke pruge Oštarije-Škrljevo i dionice željezničke pruge Okučani-Vinkovci, nadogradnja infrastrukture u luci Rijeka - cargo terminal Bakar itd.

Odobrenjem novih 15 projekata, Hrvatskoj su ukupno odobrena 32 prometna projekta koji se sufinanciraju iz CEF-a, u ukupnoj vrijednosti 422,8 milijuna eura čime je na 93 posto iskorištenosti CEF instrumenta za promet.

Hrvatskoj je u dosadašnja dva poziva CEF-a odobreno 17 projekata s ukupnim sufinanciranjem od 350,6 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Instrument za povezivanje Europe - CEF, osnovan je radi dodatnih ulaganja u izgradnju nove te unapređenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture. Države članice uz njegovu pomoć, osim iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda mogu financirati projekte na devet koridora Osnovne mreže Transeuropske prometne mreže (TEN-T).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU