Hrvatskoj 72 milijuna eura iz EU za 15 prometnih projekata

EU / EKONOMIJA

Hrvatskoj 72 milijuna eura iz EU za 15 prometnih projekata

Maksimalni iznos sufinanciranja od 85 posto odobren je za 12 projekata.

26.06.2017. 11:58 / Izvor: HINA

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj financiranje 15 prometnih projekata u ukupnoj vrijednosti od gotovo 91 milijuna eura od čega bespovratna sredstva iznose 72,2 milijuna eura, priopćilo je u petak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sredstva su odobrena u okviru trećeg poziva Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF).

Maksimalni iznos sufinanciranja od 85 posto odobren je za 12 projekata, devet će Hrvatska provoditi samostalno, a šest u partnerstvu s drugim zemljama članicama.

Neki od projekata koji su odobreni su unaprjeđenje i razvoj terminala za prihvat opasnog tereta u riječnoj luci Slavonski Brod, nadogradnja infrastrukture luke Rijeka (Basin), priprema dokumentacije za rekonstrukciju dionice željezničke pruge Oštarije-Škrljevo i dionice željezničke pruge Okučani-Vinkovci, nadogradnja infrastrukture u luci Rijeka - cargo terminal Bakar itd.

Odobrenjem novih 15 projekata, Hrvatskoj su ukupno odobrena 32 prometna projekta koji se sufinanciraju iz CEF-a, u ukupnoj vrijednosti 422,8 milijuna eura čime je na 93 posto iskorištenosti CEF instrumenta za promet.

Hrvatskoj je u dosadašnja dva poziva CEF-a odobreno 17 projekata s ukupnim sufinanciranjem od 350,6 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Instrument za povezivanje Europe - CEF, osnovan je radi dodatnih ulaganja u izgradnju nove te unapređenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture. Države članice uz njegovu pomoć, osim iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda mogu financirati projekte na devet koridora Osnovne mreže Transeuropske prometne mreže (TEN-T).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU