Dogovorena saradnja u rješavanju problema oko prodaje NLB banke

20.07.2017. 09:33 / Izvor: SRNA
Dogovorena saradnja u rješavanju problema oko prodaje NLB banke

Slovenija se obavezala na prodaju 50 odsto udjela u Banci 2017. i još 25 odsto naredne godine u zamjenu za odobrenje pomoći Evropske komisije koja je dodijeljena Banci 2013.

Slovenački ministar finansija Mateja Vraničar Erman izjavila je da je imala konstruktivan dijalog sa evropskim komesarom za konkurentnost Margret Vestager u vezi sa suspendovanom privatizacijom NLB banke.

Ona je rekla da je Vestagerova obećala aktivnu podršku u potrazi za rješenjima svih problema vezanih za prodaju NLB banke.

Na ovom prvom sastanku nakon što Ljubljana stopirala prodaju Banke pažnja je usmjerena na razloge suspenzije, kao i na dalje korake koji bi eventualno vodili modifikaciji obaveza Slovenije.

Vraničar Erman je rekla da će se ekspertski timovi pozabaviti pitanjem cijene, što se vidi kao razlog suspenzije, odnosno minimiziranjem uticaja na prodajnu cijene Banke, u septembru, ali moguće već u avgustu. Nakon utvrđivanja detalja oko cijene uslijediće naredni koraci, rekla je ona, objavio je list "Slovenija tajms".

Na pitanje o mogućnostima trogodišnjeg produženja suspenzije, odnosno odlaganju privatizacije do kraja 2020. godine, ona je rekla da o tome danas nije bilo riječi.

Slovenija se obavezala na prodaju 50 odsto udjela u Banci 2017. i još 25 odsto naredne godine u zamjenu za odobrenje pomoći Evropske komisije koja je dodijeljena Banci 2013. godine.

Prošlog mjeseca, Vlada je suspendovala najavljenu prodaju 50 odsto udjela uz obrazloženje da je predložena cijena između 1,1 i 1,4 milijarde evra preniska. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU