Europski naftni divovi oporavljaju se nakon trogodišnje krize

28.07.2017. 10:43 / Izvor: HINA
Europski naftni divovi oporavljaju se nakon trogodišnje krize

Tri kompanije zajedno su više nego udvostručile novčane tokove od poslovnih aktivnosti, na više od 41 milijarde dolara, s oko 17 milijardi dolara.

Najveće europske naftne i plinske kompanije izvijestile su o snažnom rastu dobiti u drugom kvartalu, što je potvrda njihova oporavka nakon trogodišnje krize i uspješne provedbe mjera štednje u poslovanju.

Britansko-nizozemski Royal Dutch Shell, francuski Total i norveški Statoil izvijestili su o snažnom povećanju novčanih tokova od poslovnih aktivnosti u drugom tromjesečju i o dobiti većoj nego što su očekivali analitičari, što znači da bez većih teškoća mogu isplatiti dividendu i smanjiti dugove, primjećuje Reuters u najnovijoj analizi.

Shell predvodi skupinu divova naftne industrije, izvijestivši o skoku dobiti u drugom tromjesečju za više od tri puta u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Takav skok ponajviše zahvaljuju rafinerijskom i kemijskom poslovanju te 16-postotnom rastu cijena nafte.

"To pokazuje da su se pomaknuli na novu razinu profitabilnosti uz cijene nafte od 50 dolara", kazao je Colin Smith, direktor odjela za naftna i plinska istraživanja u tvrtki Panmure Gordon.

Tri kompanije zajedno su više nego udvostručile novčane tokove od poslovnih aktivnosti, na više od 41 milijarde dolara, s oko 17 milijardi dolara.

Nade ulagača porasle su početkom godine nakon dogovora o smanjenju proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) s nekolicinom ostalih proizvođača van toga kartela. To je u siječnju poduduprlo rast cijena nafte iznad 58 dolara po barelu, znatno iznad najnižih razina u 2016. godini od svega 27 dolara za barel.

No, cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu u drugom je tromjesečju skliznula ispod 50 dolara uslijed naglog povećanja američke proizvodnje nafte iz škriljca. To je pokrenulo val snižavanja procjena cijena u mnoštvu banaka i primoralo ulagače da se ponovno fokusiraju na smanjenje troškova u naftnoj industriji.

Financijski direktor Statoila Hans Jakob Hegge očekuje da će cijene nafte ponovno rasti prema kraju godine, dok su u Totalu mišljenja da će ostati promjenjive zbog visoke razine globalnih zaliha.

Slabašan oporavak cijena nalaže daljnje uštede

Izvršni direktori obećavaju da će snažno i dalje zauzdavati troškove u okolnostima slabašnog oporavka cijena nafte na svjetskim tržištima.

"Ostat ćemo vrlo disciplinirani zbog vanjskog cjenovnog okruženja i daljnjeg razvoja situacije u energetskom sektoru", kazao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden.

U Totalu su potvrdili ranije zacrtanu razinu ušteda na troškovima u visini 3,5 milijardi dolara, ciljajući daljnje smanjenje troškova proizvodnje.  I dobit Totala i Statoila nadmašila je očekivanja analitičara. U Totalu snažnu podršku dobiti pripisuju projektima u segmentu proizvodnje i istraživanja koji nosi velike marže.  Kompanije su uglavnom potvrdile zacrtane planove potrošnje za 2017. godinu, s tim da je Statoil blago smanjio proračun za istraživanja.

Analitičari zaključuju da rast cijena nafte u odnosu na prethodne godine doprinosi profitabilnosti sektora, ali da će naftne kompanije i dalje morati pažljivo upravljati troškovima, kao i proteklih godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU