Za nova sjedišta bankarske i agencije za lijekove EU 27 kandidata

02.08.2017. 14:15 / Izvor: EurActiv.rs
Za nova sjedišta bankarske i agencije za lijekove EU 27 kandidata

Procedura prijava za buduća sjedište agencija završena je u ponoć 31. jula.

Evropska komisija 1. avgusta je počela procjenu prijava članica za nova sjedišta Evropske agencije za lijekove (EMA) i Evropske bankarske agencije (EBA). Nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti EU, pojavila se potreba da se te dvije agencije sa sjedištem u Londonu presele. EMA je bila stacionirana u Londonu od 1995. a EBA od 2011.

Procedura prijava za buduća sjedište agencija završena je u ponoć 31. jula.

Za sjedište EMA prijavilo se 19 gradova EU a za sjedište EBA osam.

Kao glavni kandidati za novo sjedište Agencije za lijekove, koja zapošljava 900 ljudi, pominju se Amsterdam, Kopenhagen, Helsinki, Lil, Stokholm i Barselona.

Njemačka finansijska luka Frankfurt smatra se pak vodećim kandidatom za sjedište EBA, koja ima oko 190 zaposlenih, a slijede Lukemburg, Pariz i Prag.

Beč, Dablin i Varšava su kandidati za sjedišta obe agencije.

Evropska komisija saopštila je da će sve ponude ocijeniti objektivno i na osnovu kriterijuma koje su postavili predsjednici EK i Evropskog savjeta Žan-Klod Junker i Donad Tusk a potvrdili šefovi država ili vlada 27 članica EU na sastanku Evropskog savjeta u junu.

Komisijina ocjena biće objavljena "onlajn" 30. septembra, u oktobru će se obaviti politička diskusija u Savjetu za opšte poslove a konačnu odluku taj savet će donijeti u novembru.

Inače, predviđena su tri kruga glasanja, po modelu takmičenja za Pjesmu Evrovizije.

Evropski zvaničnici podsjećaju da je takav sistem već upotrebljijen kod izbora sjedišta Agencije EU za osposobljavanje za sprovođenje zakona (CEPOL). Tu agenciju dobila je Budimpešta.

Komisija se zalaže za brzu odluku o preseljenju jer su EBA i EMA dva ključna regulatorna tela EU koja poslije marta 2019. treba da nastave da funkcionišu bez problema i prekida u radu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU