Koje su prednosti, a koji nedostaci uvođenja eura

14.08.2017. 10:36 / Izvor: HRT
Koje su prednosti, a koji nedostaci uvođenja eura

Uvođenjem eura građani i tvrtke ne bi više imali trošak konverzije kuna i eura.

Hrvatska je referendumom o ulasku u Europsku uniju i potpisivanjem Europskog ugovora preuzela obvezu uvođenja eura, ali konačnu odluku o tom važnom pitanju tek treba donijeti, nakon vaganja prednosti i nedostataka. 

Hrvatska je izašla iz procedure prekomjernog deficita, pa je korak bliže uvođenju eura, no mora još zatražiti ulazak u Europski tečajni mehanizam, pa je uvođenje eura i teoretski moguće tek za nekoliko godina. Kad uvedemo euro, cijene bi u trgovinama mogle porasti. Trgovci bi ih u preračunavanju mogli zaokruživati na više, a dugoročno bi se i približavale europskom prosjeku. No ukupno poskupljenje ne mora biti veliko.

"Cijene proizvoda trebaju dugo vremena biti paralelno izražene i u kunama i u eurima kako bi se ljudi navikli što znači cijena u eurima i spriječili trgovce da podižu cijene. Praktično će najviše ovisiti o snazi potrošača da ne dozvole trgovcima da im nametnu više cijene", kaže Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

Uvođenjem eura građani i tvrtke ne bi više imali trošak konverzije kuna i eura. Uvođenje bi snizilo kamatne stope i za državu i za tvrtke i za građane. No istodobno bi banke zbog toga imale milijarde kuna štete. 

Uz to, izgubili bismo samostalnost monetarne politike i priliku da tečajem potičemo izvoz. No, budući da se HNB opredijelio za politiku stabilnog tečaja, izvoznici nemaju mnogo toga za izgubiti, ali mogu puno toga dobiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU