Bankari ustali protiv kriptovaluta - ovo su argumenti

15.02.2018. 09:01 / Izvor: Beta
Bankari ustali protiv kriptovaluta - ovo su argumenti

Evropski finansijski zvaničnici izrazili su sumnjičavost prema kriptovalutama, navodeći da su one rizične za investitore i neefikasne kao način plaćanja.

Europski finansijski zvaničnici izrazili su sumnjičavost prema kriptovalutama, navodeći da su one rizične za investitore i neefikasne kao način plaćanja.

Šef njemačke centralne banke Jens Weidmann rekao je da digitalne valute kao što je bitcoin nisu dobar način plaćanja jer se njihova vrijednost brzo mijenja.

Vajdman, koji je i član upravnog odbora Europske centralne banke, rekao je da kriptovalute valute nisu zamjena za konvencionalne valute koje podržavaju centralne banke kao što je Europska centralna banka.

"Za stabilan monetarni i finansijski sistem nisu nam potrebni kripto-garancije, već centralne banke koje su obavezne da uračunaju stabilnost i efikasna bankarska regulativa, a obe te stvari imamo u evrozoni", rekao je Weidmann.

Prije Weidmanna više evropskih zvaničnika je izenijelo upozorenja oko kriptovaluta.

Tri evropska nadzorna tijela za bankarstvo, akcije, osiguranje i penzije upozorile su potrošače na rizike od kupovine digitalnih valuta navodeći da one predstavljaju "visoko rizične i neregulisane proizvode neprikladne kao investicije, štednja ili penzijski produkt".

Visoki zvaničnik Evropske centralne banke Yves Mersch rekao je prošle nedjelje da su centralne banke zabrinute oko socijalnih i psiholoških efekata koje izgleda imaju kriptovalute. "Toliko novca se pomjera da je to kao zlatna groznica, ali nema zlata", rekao je on u intervjuu za Bloomberg.

Mersch i Weidmann rekli su da Grupa 20 industrijalizovanih zemalja i zemalja u brzom razvoju razmatra kako da se osigura da virtualne valute ne poremete finansijsku stabilnost.

Oni su naveli da je globalni forum kao što je G20 dobro mjesto za raspravu pošto neke od tih kriptovaluta nemaju nacionalno utemeljenje.

G20 je sastavljen od 19 zemalja koje predstavljaju 85 odsto godišnje globalne privrede, plus Europska unija. Ove godine grupom predsjedava Argentina, koja će biti domaćin ministara finansija i guvernera centralnih banaka 19. i 20 marta u Buenos Airesu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU