Njemački sud dopustio zabranu dizelaša!

27.02.2018. 14:13 / Izvor: Večernji List
Njemački sud dopustio zabranu dizelaša!

Gradovi će prema kakvoći zraka moći zabraniti prometovanje dizelskim automobilima proizvedenima prije 2015. godine.

Njemački savezni upravni sud u Leipzigu donio je danas presudu da njemački gradovi mogu zabraniti vožnju gradskim područjima dizelskim automobilima starijih godišta. Radi se o dizelskim automobilima do ekološke norme do Euro6 (počela se proizvoditi 2015. godine).

Drugostupanjska odluka saveznog suda donesena je u povodu žalbe na odluku koju su donijeli pokrajinski sudovi u Stuttgartu i Düsseldorfu prošle godine o zabrani prometovanja automobila s dizelskim motorima proizvedenima prije 2015. godine u tim gradovima, donosno obveznim preinakama koje se moraju izvršiti na dizelskim motorima koji imaju Euro4 (od 2005. do 2009.) i Euro5 norme (od 2009. do 2015.), kako bi zadovoljavali sadašnje ekološke norme Euro6 standarda.

Dizelaši proizvedeni prije 2005. godine u Njemačkoj već su ranije zbog ekologije praktički otpisani. Riječ je o više od 12 milijuna takvih automobila u Njemačkoj.

Ova odluka saveznog suda ima pravni učinak u cijeloj Njemačkoj i svaki grad će moći, zavisno o zagađenosti zraka u njihovoj sredini, zabraniti vožnju dizelskih automobilana svom području. Za sada je prekomjerna emisija dušikova oksida i čađe, koji su glavni negativni ispusti dizelskih automobila, izmjerena u 60-ak njemačkih gradova, a postupak za zabranu dizelaša podnio je i München, najveći njemački grad koji je to pokrenuo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU