Propisi EU o razini CO2 ugrozit će 13 miliona radnika

04.03.2019. 13:47 / Izvor: HINA
Propisi EU o razini CO2 ugrozit će 13 miliona radnika

Direktive za smanjenje emisije CO2 ugrozit će 13 milijuna radnih mjesta i mogle bi destabilizirati neka europska društva.

Plan Europske unije o smanjenju emisija ugljičnog dioksida iz vozila i poticaji za prijelaz na električna vozila ugrozit će 13 miliona radnih mjesta u europskoj automobilskoj industriji i ići će na ruku Aziji, izjavio je za francuske medije čelnik automobilske tvrtke PSA.

Europski parlament i zemlje članice postigli su u prosincu dogovor da se emisije štetnih plinova iz automobila do 2030. godine smanje za 37,5 posto u odnosu na razinu iz 2021.

Emisije iz manjih komercijalnih vozila trebale bi se u istom razdoblju smanjiti za 31 posto.

"To ugrožava radna mjesta 13 miliona radnika u industriji i to bi moglo destabilizirati neka europska društva", izjavio je u nedjeljnom intervjuu za list Le Figaro izvršni direktor PSA Carlos Tavares, čelnik Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Izrazio je zadovoljstvo francusko-njemačkim planom o poticajima za razvoj europske industrije baterija za električne automobile i za smanjenje ovisnosti proizvođača iz EU-a o azijskoj konkurenciji kroz gradnju dvije nove tvornice baterija.

Upozorio je ipak da su veliki igrači poput Boscha nakon analize tog projekta zaključili da nije profitabilan.

PSA ga je također razmotrio, utvrdivši da su početni kapitalni troškovi ogromni i da bi pronalaženje lokacije za tvornice moglo biti teška zadaća s obzirom na europska regulatorna ograničenja.

"Ako europski proizvođači do 2020., 2025. i 2030. godine ne prodaju dovoljno električnih automobila, platit će ogromne kazne. To nas prisiljava da kod azijskih dobavljača rezerviramo značajan broj baterija a oni nas dočekuju sa smiješkom.", naglasio je.

"Kada sam 2013. došao u PSA, kinesko je tržište smatrano posljednjom nadom za kompaniju, ali danas generiramo 80 posto prihoda u Europi, naglašava čelnik PSA. Kina je jako teško tržište za PSA", napominje, dodajući da "kompanija ima teškoća s razumijevanjem tog tržišta, očekivanja klijenata i načina razmišljanja partnera u vlasništvu države".

"Mehanizmi odlučivanja u našim partnerstvima nepodnošljivo su spori", pojasnio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU