BiH u sljedećoj godini kandidat za članstvo u EU?

01.10.2020. 10:09 / Izvor: Akta.ba
BiH u sljedećoj godini kandidat za članstvo u EU?

Teme sastanaka s predstavicima Evropske unije su bile migracije, regionalna saradnja i obilježavanje 25. godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić su jučer boravili u službenoj posjeti Bruxellesu i sastali se s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Mariom Sassoliem, evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyiem i potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borellom.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su u razgovorima sa zvaničnicima Evropske unije ponovili puno opredjeljenje za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH će nastaviti s liderskom ulogom u procesu evropskih integracija.

Teme sastanaka s predstavicima Evropske unije su bile migracije, regionalna saradnja i obilježavanje 25. godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sagovornici u briselskim institucijama su saglasni da Bosna i Hercegovina može očekivati status kandidata u toku iduće godine, ako nastavi sa započetom dinamikom na ispunjenju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije.

Također, očekuje se da će iduće godine biti usvojen Ekonomski razvojni plan za Zapadni Balkan, koji će se odnositi na 18 projekata za zemlje regije iz oblasti infrastrukture, ekologije, energetike i digitalne tehnologije.

Tokom sastanaka ponovljeno je opredjeljenje Evropske unije za jačanje regionalne saradnje i u tom kontekstu data je podrška inicijativi „Mali Schengen“, koja podrazumijeva uvođenje standarda koji se primjenjuju u Evropskoj uniji. Istaknuto je da ova inicijativa nije zamjena za članstvo u EU, već priprema zemalja regije za punopravno uključivanje u Evropsku uniju.

Razgovarajući o aktuelnom problemu migrantske krize, sagovornici su upoznali članove Predsjedništva BiH s procesom usvajanja Novog pakta o migracijama, za dugoročno rješavanje problema ilegalnih migracija. Izraženo je očekivanje da će se primjenom novih pravila i u Bosni i Hercegovini smanjiti priliv migranata.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvali su visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borella da prisustvuje obilježavanju 25. godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU