Uebber: Njemačka će i dalje ostati partner BiH na njenom putu u EU

02.10.2020. 15:51 / Izvor: Akta.ba
Uebber: Njemačka će i dalje ostati partner BiH na njenom putu u EU

Podsjetila je da je njena zemlja 1. jula ove godine preuzela vođenje Vijeća EU, te da je i tu u centru pažnje borba s pandemijom COVID-19.

Ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber izjavila je danas povodom Dana njemačkog jedinstva da je savladavanje pandemije COVID-19 i njenih posljedica u ovoj godini za sve predstavlja veliki izazov, stoga je ona i u centru politike i međunarodnog angažmana Njemačke.

"Ova godina je i u tom pogledu za njemačku politiku posebna godina, jer u ovoj godini Njemačka preuzima tako mnogo međunarodnih obaveza kao nikada prije. Sve do kraja godine Njemačka je nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Tu se zalažemo za jačanje multilateralnog poretka i sarađujemo na prevazilaženju sukoba i na sprečavanju konflikata. Za nas je, međutim, od velikog značaja i savladavanje globalnih izazova kao što su klimatske promjene i njihovi efekti, neširenje nuklearnog oružja i razoružanje, poštivanje ljudskih prava i na koncu globalno zdravlje", navela je Uebber.

Podsjetila je da je njena zemlja 1. jula ove godine preuzela vođenje Vijeća EU, te da je i tu u centru pažnje borba s pandemijom COVID-19.

"Kao predsjedavajući EU želimo doprinijeti tome da EU iz ove krize izađe jača i otpornija nego što je ušla u nju. Potrebno je da se zaustavi širenje pandemije i da se savladaju njene ekonomske i socijalne posljedice. A da bi se to moglo održivo dogoditi, potrebno je da ovu obnovu  pretvorimo u "zelenu", u održivu izgradnju koju ćemo, prije svega, potpomoći održivim ulaganjima. Samo ako nam to uspije, možemo na kraju iz krize djelimično stvoriti šansu za budućnost", rekla je Uebber.

Dodala je da su izazovi veliki i vjerovatno će nadživjeti i njemačko predsjedavanje, ali način na koji se EU dosad nosila s krizom čini je i pomalo optimističnom.

"Ni u jednom regionu diljem svijeta nije pokazano tako puno solidarnosti kao upravo u EU. Da se ta solidarnost ne proteže samo na samu EU već i na susjedstvo, pokazuje opsežna pomoć koju EU, između ostalog, stavlja na raspolaganje i državama zapadnog Balkana, kako bi mogle bolje savladati krizu i njene posljedice. U ovo se ubraja i Bosna i Hercegovina. Ova podrška nije sama sebi svrha. Mi imamo interes za stabilnim i održivim razvojem ovog regiona, jer su zemlje zapadnog Balkana u našem neposrednom susjedstvu. Mi smo međusobno usko povezani, što god da se desi ovdje u regiji, odražava se i neposredno na Evropsku uniju - i obrnuto. I na koncu, zemlje zapadnog Balkana i same streme ka članstvu u EU", kazala je Uebber.

Naglasila je da je i Bosna i Hercegovina svojim zahtjevom za članstvo u Evropskoj uniji krenula tim putem, te da se Njemačka zalaže za pristupnu perspektivu za zemlje zapadnog Balkana i pruža održivu podršku euroatlantskim integracijama zemalja regiona.

"Sa ovih 14 prioriteta iz Mišljenja EU je jasno definisan plan za put ka približavanju EU. Sada se ovi prioriteti trebaju provesti brzo i održivo. U novembru ove godine Njemačka će osim toga preuzeti i predsjedavanje Vijećem Evrope. Ovdje želimo posebno da se angažujemo za poštivanje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Jer upravo u kriznim vremenima je važno pokazati da se i dalje osjećamo obaveznim prema temeljnim vrijednostima EU", istakla je Uebber.

Dodala je da one stoga predstavljaju i prioritete u toku njemačkog predsjedavanja EU, te će i u vezi sa EU-integracijom zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine, te teme za njih ostati ključna pitanja.

"Njemačka će i dalje ostati dobar i pouzdan partner Vaše zemlje na njenom putu u euroatlantske strukture. U tom smislu nazdravite danas sa mnom u ime Dana njemačkog jedinstva i u ime prijateljstva između Njemačke i Bosne i Hercegovine", poručila je Uebber, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU