Uručen Izvještaj o napretku BiH, ubrzanje u proteklih nekoliko mjeseci (Video)

07.10.2020. 07:34 / Izvor: Fena
Uručen Izvještaj o napretku BiH, ubrzanje u proteklih nekoliko mjeseci (Video)

Izvještaj obuhvata period za 16 mjeseci, a Sattler je kazao da je zabilježen duži period stagnacije u BiH, neformiranje vlasti, različite blokade zbog čega je izgubljeno dragocjeno vrijeme.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler uručio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji Izvještaj o napretku za BiH, u kojem je navedeno da su najpozitivnije stvari zabilježene u proteklih nekoliko mjeseci.

Izvještaj obuhvata period za 16 mjeseci, a Sattler je kazao da je zabilježen duži period stagnacije u BiH, neformiranje vlasti, različite blokade zbog čega je izgubljeno dragocjeno vrijeme.

"U značajnom dijelu oblasti nisu napravljeni konkretni pomaci, međutim postoje i pozitivne stvari kakvo je ubrzanje reformi unazad nekoliko mjeseci", rekao je Sattler te dodao da je uočena i spremnost na kompromis.

Naglasio je da misli na sporazum za Mostar koji je, kako je naveo, pokazatelj da politički lideri mogu pronaći zajednički jezik i rješenja koja su u skladu s EU standardima i koja idu u korist građanima.

Kaže da je najviše razočaran zbog činjenice da nije bilo pomaka kod unapređenja vladavine prava.

"Do kraja godine još dva zakona trebaju biti usvojena, zakon o sukobu intresa i javnim nabavkama, zajedno s izmjenama zakona o VSTV-u. Time će se omogučiti iskoraci u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja", naglasio je Sattler.

Ni u borbi protiv organiziranog kriminala i korupacije, poručio je, nije zabilježili značajan napredak.

O migracijama je kazao da se očekuje bolja koordinacija, ali i pravičnija raspodjela tereta migracija.

Tegeltija je kazao da EU, možda, nije prepoznala sve napore u BiH koji su postojali, a ponekad nije imala ni dovoljno razumijevanja za probleme i procese koji se dešavaju u BiH, a izazvani pandemijom.

"Dvije stvari su mi važne, u Izvještaju stoji da je zapadni Balkan, i BiH, strateški interes EU i jedan od ključnih prioriteta ove komisije. Da shvatimo da nismo zaboravljena regija. Te napomena da smo u proteklih nekoliko mjeseci napravili značajne iskorake u procesu pridruživanja EU", istakao je Tegeltija. 

To je, kaže, važno zbog činjenice da se radi i da se u narednih nekoliko mjeci može završiti još nekoliko stvari na putu kandidatskog statusa BiH.

"Nastavljamo s impelemntacijom obaveza koje smo preuzeli u procesu pridruživanja EU. Siguran sam da do proljeća možemo uspjeti", poručio je Tegeltija. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU