Zemlje regije jačaju vojne kapacitete, BiH bez jasne strategije

13.10.2020. 09:52 / Izvor: BHRT
Zemlje regije jačaju vojne kapacitete, BiH bez jasne strategije

Aktualnije ulaganje milijuna maraka u vojnu opremljenost zemalja u regiji sve više postaje dnevno političko pitanje.

Dok susjedne zemlje sve više novca izdvajaju za vojsku i njeno naoružanje, Bosna i Hercegovina značajno zaostaje. Srbija ima 28 tisuća vojnika, Hrvatska njih 15 tisuća. Crna Gora ima 17 tisuća vojnika dok Rumunija primjerice ima 73 tisuće i godišnji proračun za vojsku od milijardu eura. Bosna i Hercegovina broji tek deset tisuća vojnika, a vojna oprema je stara i do 40 godina.

prof.dr Duško Vejnović, predsjednik Evropskog defendologija centra BiH - “U svakom slučaju mi zaostajemo u odnosu na region. Zaostajemo i prema Srbiji i drugim zemljama zbog nefunkcionalnosti Bosne i Hercegovine kao države. Vi znate da je ona proizvod Daytonskog sporazuma. Ona je na određen način provizorij, ona je dogovorna tvorevina. Ima je samo onoliko koliko ima dogovora po tom Daytonskom sporazumu. A vidite da u dobroj mjeri dogovora nema”.

Iako za sada vojno najbolje opremljena, Srbija se izjasnila da je vojno neutralna zemlja. Pitanje je to koje će utjecati na euroatlantske integracije BiH, kaže generalni tajnik Centra za sigurnosne studije.

Benjamin Plevljak, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH - “Moramo biti svjesni da BiH nema alternativu. Mi se moramo kretati ka NATO članstvu, jer je NATO članstvo veoma bitno za sve građane. U BiH se o tome uvijek govori s nekog političkog aspekta, s vojnog aspekta. Veoma malo se govori o ekonomskim aspektima NATO članstva.”

Aktualnije ulaganje milijuna maraka u vojnu opremljenost zemalja u regiji sve više postaje dnevno političko pitanje. Dok Srbija, Hrvatska i Crna Gora ovo vide kao svoj strateški cilj, Slovenija, članica NATO-a u takvim ulaganjima ne vidi svrhu.

Anton Tunja, bivši oficir vojske Slovenije - “Slovenija je prošle godine izdala bijelu knjigu u kojoj se opredjelila za svoju obranu. Slovenija ne ide u tom smjeru, u smjeru naoružavanja. Ne vidi da će bilo kakvo naoružavanje donijeti rješenje u regiji. Samo suradnja – društvena, vojna i ekonomska, može pomoći regionu”.

Danijel Šunter, Balkanska bezbjednosna mreža, Srbija - “Imamo sad situaciju u Srbiji da je sve stalo zbog političke situacije i pitanja Kosova i Vašintonski sporazum koji je nedavno postignut. Ali nema drugog izbora osim jačanja saradnje.”

Bosna i Hercegovina još nema jasnu strategiju obnavljanja vojne opreme, a jedan od razloga je, kako su naglasili sugovornici, što je još uvijek pod patronatom Međunarodne zajednice.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU