Loše stanje u pravosuđu prepreka na putu BiH ka EU

20.10.2020. 10:40 / Izvor: Akta.ba
Loše stanje u pravosuđu prepreka na putu BiH ka EU

lanovi Privremene istražne komisije upoznali su kongresmena o radu Komisije.

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PS BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH upozorili su na činjenicu da je potreba za formiranje Komisije proistekla iz lošeg stanja u pravosuđu BiH, koje, kako su naglasili, predstavlja najveću prepreku na putu BiH ka članstvu u EU.

Članovi Privremene istražne komisije održali su danas video-sastanak sa predsjedavajućim Partnerstva za demokratiju Predstavničkog doma Kongresa SAD kongresmenom Davidom Prajsom, na kojem je učestvovao i ambasador SAD u BiH Erik Nelson, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Privremene istražne komisije upoznali su kongresmena o radu Komisije, za koju je ocijenjeno da predstavlja primjer uspostavljanja stvarnog i efikasnog parlamentarnog nadzora u PS BiH.

Članovi Komisije zahvalili su kongresmenu i ambasadoru za značajnu pomoć i podršku kojuu pružaju radu ovog parlamentarnog tijela, te istakli da su, i pored opstrukcija sa kojima su se suočili, uspjeli da obezbijede značajan nivo saradnje predstavnika pravosudnih institucija, kao i ozbiljnu pažnju i podršku javnosti u BiH.

S tim u svezi, izrazili su uvjerenje da će Komisija ispuniti svoje zadatke i ciljeve i da će u izvještaju predložiti najbolja rješenja čija će primjena omogućiti građanima BiH da imaju nezavisne, nepristrasne i efikasne pravosudne institucije.

Kongresmen Prajs je, izražavajući zadovoljstvo uspostavljanjem komunikacije sa predstavnicima PS BiH i članovima Privremene istražne komisije, pozdravio napore da se u BiH uspostavi parlamentarni nadzor nad pravosudnim institucijama.

On je sa članovima Komisije podijelio dio svog bogatog iskustva u procesu parlamentarnog nadzora, ističući potrebu za uspostavljanjem institucionalnog i nestranačkog pristupa kao najbolje osnove za djelotvorne parlamentarne istrage i nadzor.

Kongresmen je ponudio i pomoć i saradnju Kongresa SAD, s ciljem kapacitiranja za vršenje parlamentarnog nadzora i primjenu postojećih zakonskih propisa u ovoj oblasti.

Nelson je, ističući da će SAD nastaviti da pružaju punu podršku razvoju demokratskih procesa u BiH, zahvalio kongresmenu za učešću na ovom sastanku, te izrazio nadu da današnji sastanak predstavlja početak partnerstva Kongresa SAD i PS BiH, posebno u oblasti parlamentarnog nadzora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU