Počela izrada Programa integriranja BiH u EU

21.10.2020. 14:02 / Izvor: Akta.ba
Počela izrada Programa integriranja BiH u EU

Izradom Programa adresiraju se i obaveze preuzete Sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje.

Izrada Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, kojim se adresira jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije vezan za izradu nacionalnog programa usvajanja Acquisa, započeta je današnjim kick-off sastankom na kojem su članovima Komisije za evropske integracije i rukovodstvu radnih grupa za evropske integracije online predstavljeni Metodologija za njegovu izradu i prateći plan aktivnosti.

Izradom Programa adresiraju se i obaveze preuzete Sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje i preporukama Evropske komisije vezane za potrebu da se propisi EU, a s obzirom na nadležnosti nivoa vlasti, preuzmu i provedu na planski i usklađen način u BiH.

Također, taj dokument pojednostavljuje planiranje rada, a javnosti i zakonodavnoj vlasti daje dobar instrument za praćenje rada izvršne vlasti na svim nivoima, te procesa pristupanja BiH u EU.

Program integriranja će uključivati akcioni plan za usklađivanja propisa u BiH s propisima EU i akcioni plan za realizaciju preporuka Evropske komisije te pregled administrativnih kapaciteta, a obuhvatit će planski period od četiri godine.

Dokument će raditi 36 radnih grupa i Komisija za evropske integracije te ostala tijela mehanizma koordinacije u pet faza, a rok za njegov završetak je 15 mjeseci, rečeno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Ovo je prvi put da BiH izrađuje ovako sveobuhvatan planski dokument realizacije obaveza u procesu evropskih integracija kao i prvi put da se kreira jedinstvena baza podataka svih propisa u BiH koji su usklađivani s propisima EU.

Direktor Direkcije i predsjedavajući Komisije za evropske integracije Edin Dilberović istakao je veliki značaj Plana integriranja koji predstavlja sveobuhvatni dokument koji će BiH napokon imati u procesu evropksih integracija.

Naglasio je da Plan predstavlja ispunjavanje jednog od 14 prioriteta Evropske komisije koji su stavljeni pred BiH te da će omogućiti da se sistematski i harmonizirano na svim nivoima vlasti preuzme pravna stečevina Evropske unije.

"Izvršna vlasti u BiH i sve institucije svih nivoa vlasti trebaju u prioritet rada staviti Plan integriranja", poručio je Dilberović.

Pomoćnica direktora i predsjedavajuća Radne grupe za politički kriterij Darija Ramljak istakla je da je metodologija prilagođena novonastaloj situaciji.

"Ono što nije prilagođavano su učesnici, mehanizam koordinacije je jasno definirao da je veliki dio aktivnost na radnim grupama, a da je odgovornost na predsjedavajućima, zamjenicima, sekretaru radne grupe i članu iz Direkcije", kazala je.

Dodala je da imaju sve što je mehanizam koordinacije predvidio, kao i sve učesnike koji se uključuju u fazama kada s dešavaju određeni problemi te istakla da je Komisija za evropske integracije stalno uključena.

Kako je kazala završetak programa očekuje krajem naredne godine te da iako to djeluje kao dug period, ako se uzmu u obzir okolnosti i činjenicu da se prvi put radi Program, ona smatra da je rok realan.

O programu integriranja

Program integriranja je dokument koji država potencijalna kandidatkinja izrađuje i usvaja radi definiranja mjera koje će se realizirati u utvrđenom razdoblju, a s ciljem ispunjavanja kriterija za pristupanje u EU. Dokument uključuje plan usklađivanja zakonodavstva spropisima EU i plan ispunjavanja ostalih obaveza koje proizlaze iz procesa pristupanja u EU.

Program daje sveobuhvatan pregled aktivnosti, nosioca tih aktivnosti i rokova za njihovu realizaciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU