Dokumenti Berlinskog procesa približiće tržište zapadnog Balkana EU

11.11.2020. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Dokumenti Berlinskog procesa približiće tržište zapadnog Balkana EU

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, jučer je učestvovala na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, jučer je učestvovala na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Ministrica Turković je govorila na Samitu, te u ime naše države potpisala dokumente Berlinskog procesa, kojima se naša zemlja pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Ovim dokumentima je cijeli region prihvatio standarde Zajedničkog tržišta EU i otvorio velike mogućnosti ubrzanja puta ka Evropskoj uniji.

"Radi se o dokumentima, čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju na bazi četiri slobode Evropske unije – sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba, te omogućiti tržištu Zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu Evropske unije. Ovdje treba dodati Zelenu i digitalnu agendu, koje trebaju da omoguće našim zemljama energetsku transformaciju regiona i približavanje Zapadnog Balkana nivou informatičkog društva EU.

Također, treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od 9 milijardi eura nepovratnih sredstava, te jednu milijardu eura za infrastrukturu i 20 milijardi eura garantne šeme EU za Zapadni Balkan.

Pristupanjem navedenim dokumentima dodatno se intenzivira regionalna saradnja, te ubrzava proces približavanja BiH i čitavog regiona Evropskoj uniji. Izuzetno je važno podsjetiti da su pokrovitelji Berlinskog procesa Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Evropska komisija, kao i Velika Britanija“ kazala je ministrica Turković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU