Vrijeme je da BiH intenzivira rad na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja EK

27.11.2020. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Vrijeme je da BiH intenzivira rad na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja EK

Pozdravljajući do sada poduzete aktivnosti, Evropska komisija je poručila i da realizacija tih prioriteta zahtijeva jaču političku uključenost.

Peti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je danas putem video-konferencije kada je istaknuto da je vrijeme da BiH intenzivira rad na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Pozdravljajući do sada poduzete aktivnosti, Evropska komisija je poručila i da realizacija tih prioriteta zahtijeva jaču političku uključenost.

Komisija je pozdravila održavanje lokalnih izbora kao i pripreme za njihovu realizaciju u Mostaru te istaknuta važnost izrade Programa integriranja BiH u EU, koja je započeta u oktobru.

Evropska komisija je pozvala BiH da što prije završi proces usvajanja Akcionog plana za reformu javne uprave u BiH kao i usvajanje cjelodržavne strategije za upravljanje javnim finansijama.

Komisija je istaknula kako je potrebno hitno adresirati nedostatke u funkcioniranju pravosuđa, a ključni koraci koje vlasti u BiH trebaju poduzeti su usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), zakona o sudovima u BiH i zakona o sukobu interesa na državnom nivou.

Pozdravljeno je usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a Komisija je pozvala vlasti u BiH da uspostave nacionalni mehanizam za sprječavanje mučenja i zlostavljanja kao i da usvoje zakon o Ombudsmanu za ljudska prava.

Istaknuto je kako EU nastavlja podržavati BiH u upravljanju migrantskom krizom, te da i dalje nema poboljšanja u koordinaciji među nadležnim institucijama u BiH.

Komisija je istaknula kako BiH treba jačati kapacitete vezano za ekonomsku politiku, te implementirati smjernice sa zadnjeg Ekonomsko-financijskog dijaloga.

Pozdravljeno je imenovanje članova Vijeća za mjeriteljstvo BiH, a obaveza BiH ostaje izrada strategije za infrastrukturu kvaliteta.

Komisija je pozvala BiH da povuče mjere za preferencijalni tretman domaćih ponuđača pri dodjeli javnih nabavki. Među obavezama BiH ostaju usvajanje zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, zakona o elektronskim komunikacijama i elektronskim medijima.

BiH treba izraditi i usvojiti cjelodržavnu strategiju za zapošljavanje i strategiju za pametnu specijalizaciju, rečeno je.

Delegacija BiH je informirala Evropsku komisiju o poduzetim aktivnostima u BiH i uputila zahtjeve prema institucijama EU vezano za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Petim sastankom Odbora za stabilizaciju i pridruživanje kopredsjedavali su direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šefica Odjela za Albaniju i BiH u DG NEAR Michela Matuella.

Delegacije su razgovarale o provođenju Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje i preporukama Evropske komisije vezano za politički i ekonomski kriterij te sektorske politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU