Nastaviti rad na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU

08.12.2020. 14:40 / Izvor: Akta.ba
Nastaviti rad na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama u kontekstu prevazilaženja problema ilegalnih migracija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, u kontekstu prevazilaženja posljedica izazvanih pandemijom Kovid-19, te nastavku procesa evropskih integracija.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da su evropske integracije strateško opredjeljenje Vijeće ministara, te naglasio da zajedničkim djelovanjem svih nivoa vlasti, u skladu sa ustavnim nadležnostima i dosljednom primjenom mehanizma koordinacije, BiH može da nastavi rad na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU.

Predsjedavajući Tegeltja je informisao ambasadora Satlera da Vijeće ministara, uprkos izazovima sa kojima se susreće, radi na realizaciji dogovorenih mjera, naglasivši da su pomaci koji su napravljeni jasan pokazatelj predanosti i posvećenosti evropskom putu.

Predsjedavajući Tegeltija je tokom sastanka izrazio spremnost za preduzimanje svih neophodnih aktivnosti s ciljem realizacije Ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan, kao i inicijativa usvojenih na Samitu u Sofiji.

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama u kontekstu prevazilaženja problema ilegalnih migracija.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija je istakao da migrantska kriza predstavlja veliki bezbjednosni problem za BiH i ponovo ukazao na važnost koordinacije i zajedničke saradnje svih bezbjednosnih agencija u regionu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU