Ministrica Turković i ambasador Sattler o ubrzanju integracije BiH u EU

08.12.2020. 16:40 / Izvor: Akta.ba
Ministrica Turković i ambasador Sattler o ubrzanju integracije BiH u EU

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je razgovarala sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je razgovarala sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Ambasador Sattler je ministrici Turković uručio dokument "Globalni režim sankcija za kršenje ljudskih prava", kojeg su jučer u Briselu jednoglasno usvojili ministri vanjskih poslova Evropske unije. Kako je objašnjeno, usvojeni mehanizam podrazumijeva krivično gonjenje i kažnjavanje svih onih koji su odgovorni za kršenja ljudskih prava u cijelom svijetu.

Ministrica Turković i ambasador Sattler su razgovarali i o ubrzanju integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te o ključnim prioritetima koje naša zemlja mora ispuniti u narednom periodu. Tokom sastanka je razgovarano i o nedavnim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, te o predstojećim izborima u Mostaru, koji se održavaju nakon 12 godina.

Sagovornici su se usaglasili da je izuzetno važno da se Bosna i Hercegovina na nedavnom samitu Berlinskog procesa u Sofiji, zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana, pridružila Zajedničkom regionalnom tržištu, što će ubrzati evropski put naše zemlje.

Ministrica Turković je upoznala ambasadora Sattlera o trenutnoj situaciji oko uspostavljanja Komisije za NATO integracijski proces, za što je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine okončalo sve procedure. Prijedlog za formiranje Komisije je nedavno uvršten na dnevni red sjednice Vijeća ministara, ali je povučen radi dodatnih konsultacija.

Na sastanku je razgovarano i o problemu migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je kazala da je važno da se u rješavanje ovog problema uključe sve nadležne institucije, te da je potrebno da se teret migrantske krize rasporedi u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU