Evropska unija i Bosna i Hercegovina pregledale provedbu finansiranja od EU

09.12.2020. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Evropska unija i Bosna i Hercegovina pregledale provedbu finansiranja od EU

Svrha sastanka bila je izvršiti pregled provedbe podrške Evropske unije u Bosni i Hercegovini i planirati put naprijed.

Godišnji sastanak Nadzornog odbora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), koji podržava Bosnu i Hercegovinu na putu integracije u EU, održan je jučer. Sastankom su kopredsjedavale Michela Matuella, voditeljica Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Zara Halilović, pomoćnica direktora u Direkciji za evropske integracije, ispred Bosne i Hercegovine. Zbog ograničenja izazvanih Covidom-19, sastanak je održan online.

Svrha sastanka bila je izvršiti pregled provedbe podrške Evropske unije u Bosni i Hercegovini i planirati put naprijed. Sudionici su također procijenili učinke pandemije Covida-19 na provedbu finansiranja od EU.

Prepoznajući izazove u koordinaciji različitih nivoa vlasti za korištenje pomoći iz IPA-e, Evropska komisija prepoznala je napredak postignut u provedbi važnih projekata, poput Državnog zatvora visoke sigurnosti te kod programiranja budućih fondova IPA-e III.

"Bosna i Hercegovina je utvrdila oblasti saradnje za naredne dvije godine, u skladu s državnim prioritetima i prioritetima na svom putu evropskih integracija. Dijalog za finalizaciju programiranja fondova nastavit će se narednih mjeseci, a programi za 2021. i 2022. godinu trebali bi se usvojiti do kraja sljedeće godine", navodi se.

Za buduće programiranje bit će ključno finalizirati strategije na nivou cijele države za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, također imajući u vidu moguću budžetsku podršku.

EU je napomenula da treba poboljšati provedbu reformi u sektoru vladavine prava i ispuniti uslove za pristup sredstvima već dodijeljenima za zaštitu okoliša. Važno je osigurati jedinstvenu pripremu projekata za sektore transporta, okoliša i energetike, također imajući u vidu Ekonomski i investicijski plan.

"Naposljetku, brzo se mora dogovoriti održivo rješenje za pitanja interne koordinacije, u skladu s relevantnom Uredbom IPA i ulogom NIPAC-a da bi se osiguralo da ne dođe do kašnjenja i da BiH ne izgubi pristup budućim finansijskim sredstvima EU", navodi Delegacija EU u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU