Slovačka nastavlja pružati podršku BiH na njenom evropskom putu

09.02.2021. 14:02 / Izvor: Akta.ba
Slovačka nastavlja pružati podršku BiH na njenom evropskom putu

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivan Korčok izjavio je danas u Sarajevu kako će njegova zemlja nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i zemaljama zapadnog Balkana na putu ka integraciji u EU.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivan Korčok izjavio je danas u Sarajevu kako će njegova zemlja nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i zemaljama zapadnog Balkana na putu ka integraciji u Evropsku uniju (EU).

"Iako je ovo vaš izbor i interes, to je, također, i naš interes, interes EU da se Bosna i Hercegovina priključi porodici evropskih zemalja", istaknuo je ministar Korčok nakon sastanka sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Potcrtao je kako svi neophodni uvjeti na tom putu moraju biti ispunjeni te da "nema prečica, niti načina da se zaobiđu".

U tom se kontekstu osvrnuo na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te pozvao na snažniji i efikasniji angažman u procesu reformi, za koje je kazao da su u interesu sigurnosti, blagostanja i prosperiteta građana BiH.   

Ministar Korčok podsjetio je kako je Slovačka odavno angažirana na podršci stabilnosti u regionu, kao uvjetu za stabilnost Evrope, te najavio da će njegova zemlja povećati udio vlastitih snaga u sklopu EUFOR-a, odnosno operacije Althea.

Uz dobrodošlicu iskazanu visokom gostu, ministrica Turković je kazala da se radi o zvaničniku koji razumije Bosnu i Hercegovinu i region zapadnog Balkana.

"Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima koja su bitna i koja su od interesa za naše dvije zemlje", kazala je Turković, ocijenivši da je bilateralna saradnja veoma uspješna i da nema otvorenih pitanja te da je to dobar temelj za razvoj daljnje svestrane saradnje.

Naglasila je kako je, bez obzira na aktuelno stanje opterećeno pandemijom Covida-19, neophodno raditi na intenziviranju saradnje, uključujući i promoviranje investicionih potencijala dviju zemalja.

Potcrtala je odlučnost u pogledu unapređenja ekonomske razmjene, posebno u oblastima hemijske i metalne industrije, kao i energetike i poljoprivredne proizvodnje, te u oblasti turizma.

Turković je, istovremeno, iskazala zahvalnost za pomoć koju je Slovačka Republika pružila Bosni i Hercegovini u različitim segmentima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o brojnim drugim pitanjima, uključujući evroatlantski put BiH i 'Program reformi' 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te pitanje migracija.    

Nakon sastanka ministrice Turković i ministra Korčoka, uslijedio je sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike.

Sastanak u MVP-u BiH bio je i prilika za uručenje simbolične donacije, koju je Vlada Slovačke osigurala za tri pandemijom najugroženije općine u BiH.  

Posjeta slovačkog ministra vanjskih i evropskih poslova Ivana Korčoka Bosni i Hercegovini upriličena je u sklopu njegove prve diplomatske turneje zemljama zapadnog Balkana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU