Potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu ka EU i NATO

04.03.2022. 08:03 / Izvor: Fena
deklaracija

U Sarajevu potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u Evropsku uniju i NATO.

Na inicijativu Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH jučer je u Sarajevu potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u Evropsku uniju i NATO.

Deklaraciju je parafiralo gotovo 30 predstavnika političkih organizacija, organizacija civilnog društva, apelanata pred Europskim sudom za ljudska prava i predstavnika akedemske zajednice.

Tekst Dekaracije proizvod je višemjesečnih razgovora koje su vodile delegacije HNV-a, SGV-a, VKBI-ja i Foruma parlamentaraca BiH 1990, čiji je cilj zajedničko djelovanje kao društveni pokret sa nuđenjem adekvatnih rješenja utemeljenih na međunarodnim presudama koje su obaveza BiH na euro-atlanskom putu.

Deklaracija je proizvod podrške Principima za izmjene Ustava BiH koje su dali potpisnici Deklaracije kao 62.000 građana BiH putem aplikacije www.izmjeneustava.com.

Jedan od ciljeva iz Deklaracije jeste i ubrazni prijem BiH u EU što su podržali bivši visoki predstavnici za BiH, posebno Christian Schwarz-Schilling. 

Na skupu je naglašeno da je krizna situacija u svijetu izazvana agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu otvorila  prostor za nužno i hitno djelovanje institucija BiH i predstavnika međunarodne zajednice u BiH, EU i SAD-u, u kontekstu euro-atlantskih integracija Bosne i Hercegovine, čime bi se zasutavila destabilizacija prostora zapadnog Balkana a posebno Bosne i Hercegovine.

Moderator skupa i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. Miro Lazović kazao je da se radi "o možda najznačajnijem skupu organizovanom u posljednjih 15-ak godina u BiH.

"U proteklih par mjeseci četiri nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH promovirali su principe za izmjenu Ustava BiH, koje je podžalo više od 62.000 građana BiH. Održali smo desetine tribina po BiH, susreli se sa svim najznačajnijim predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH, OHR-a EU-a, ambasadorima, kao i sa svim europarlamentarcima koji su posjetili BiH", kazao je Lazović.

Naveo će da će nakon parafiranja deklaracije ovaj svojevrsni društveni pokret preći u novu fazu okupljanja u koji unose podršku 62.000 građana BiH.

"Izražavam zahvalnost današnjim potpisnicima koji su u ovim izuzetno turbulentnim vremenima pokazali zrelost, strpljenje i uvidjeli politički momenat da sve partikularizme, sve različitosti stave u drugi plan te da fokus bude ono što nas okuplja i što bi trebao biti jedan društveni konsenzus. Ponudili smo alternativini put za sve narode i građane u BiH, jer dosadašnji etnonacionalni koncept ne može donijeti potrebne pozitivne promjene koje bi vodile izgradnji BiH kao države punih ljudskih prava i sloboda na cijelom njenom prostoru", rekao je Lazović.

Naveo je da ovo je tek početak opredjeljenja da djeluju zajedno, te da će način budućeg rada biti baziran na konsenzusu kroz Vijeće za provedbu deklaracije koji će se uspostaviti u narednih sedam dana.

Deklaraciji se mogu pridružiti i druge političke i nevladine organizacije svojim pisanim i javnim izjavama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU