Čengić: Ne postoji prečica do EU, moramo raditi na 14 prioriteta iz Mišljenja EK

10.05.2022. 09:04 / Izvor: Akta.ba
Irfan Čengić

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić u Senatu Republike Francuske bio je panelista o temi EU integracija.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić u Senatu Republike Francuske bio je panelista o temi EU integracija Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu, na panelu koji je bio posvećen evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Čengić smatra da je jedini put Bosne i Hercegovine onaj ka članstvu u EU i NATO, te da na njemu ne postoje nikakve prečice već da trebamo ispuniti 14 tačaka mišljenja Evropske komisije.

"Vrijeme ratova i sukoba bi trebalo biti iza nas, vrijeme je za ljude koji imaju viziju i snagu da istraju na putu prosperiteta. Stare teme koje se recikliraju pred svake izbore služe da se skrene pažnja s pravih tema. Sukobi i traženje krivaca u drugima donose iluzorna opravdanja ali ne pomažu da stvari krenu na bolje. Gubeći vrijeme na te teme, gubimo ljude, gubimo djecu, gubimo budućnost", istakao je Čengić

Smatra da je ispravna politika u ovom trenutku da stvaramo jednake uslove za sve i da svi žive bolje. Jednakosti i ravnopravnost su preduslovi da svi imaju mogućnost za bolji život, svi ljudi i svi narodi se moraju osjećati sigurno i komotno u Bosni i Hercegovini.

"Od EU molim da shvate ozbiljnost prijetnje Rusije, i prestanu licemjernu politiku koji su pokazali na slučaju Sjeverne Makedonije i Albanije. Jasno je da nas politički lideri koji se nalaze u sedmoj deceniji života ne žele, ne mogu, nemaju biološki vremena, niti znaju uvesti BiH u EU zbog čega je važno da međunarodna zajednica više ulaže u mlađe generacije političara", naveo je Čengić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU