Pahor: BiH bezuslovno dodijeliti status kandidata za EU

16.06.2022. 13:51 / Izvor: Agencije
Pahor

Foto: EPA

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem apeluje da se Bosni i Hercegovini bezuslovno dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem apeluje da se Bosni i Hercegovini bezuslovno dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Pahor smatra da bi to ojačalo proevropske snage u toj zemlji i ubrzalo tempo njenog prilagođavanja evropskim normama.

U svjetlu rata u Ukrajini, smatra Pahor, potrebno je preduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na Zapadni Balkan, saopšteno je iz kabineta slovenskog predsjednika, prenosi STA.

"U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Evropske unije i promjene u evropskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske unije", naveo je Pahor.

Slovenski predsjednik je izrazio želju i da se pregovori EU sa Srbijom i Crnom Gorom odvijaju brže.

Pahor je u pismu Michelu izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji da status zemlje kandidata za članstvo u EU, apelovao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU