Španija podržava teritorijalni integritet BiH i njen ulazak u EU

31.07.2022. 09:07 / Izvor: Fena
spanski premijer

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su jučer u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sánchezom Pérez-Castejónom o bilateralnim odnosima dviju država.

 Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su jučer u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sánchezom Pérez-Castejónom o bilateralnim odnosima dviju država, evropskom putu BiH i reformama koje je potrebno obaviti da bi BiH što prije dobila kandidatski status.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka u izjavi za medije istakao odlične odnose između BiH i Španije, te podsjetio da je Sánchez na posljednoj sjednici Evropskog vijeća 23. juna snažno podržavao kandidatski status za BiH. Izražavajući zahvalnost, Džaferović je dodao da je to za BiH jako važno.

"Kraljevina Španija u drugoj polovini iduće godine preuzima predsjedavanje EU. Ja se nadam da će BiH do tada, imajući u vidu izjavu koju su politički lideri dali u Briselu, postati kandidat za članstvo u EU", dodao je Džaferović.

Govoreći o bilatateralnim odnosima BiH i Španije, Džaferović je naveo da su oni prijateljski, bez otvorenih pitanja i na političkom nivou zaista odlični. Iskorak se može napraviti kada je riječ o ekonomskoj suradnji, odnosno unaprijeđenju investiranja i robnoj razmjeni. Pored toga, kako je dodao, saradnja se može unaprijediti i u oblastima turizma, obrazovanja i kulture.

Španski premijer Pedro Sánchez je izrazio zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu dodajući da je lično i sentimantalno vezan za BiH.

"Moja posjeta je zapravo podrška Vlade Španije regiji, a posebno BiH. Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, kao i ulasku BiH u EU", istakao je Sánchez naglašavajući značaj regionalne saradnje.

U svojoj poruci političkim liderima Sánchez je naglasio da je prvo potrebno smanjiti tenzije i retoriku podjela, zatim vratiti se odlučivanju u institucijama i pronaći dobra rješenja što će uvijek imati podršku međunarodne zajednice.

"I na kraju, moraju se interesi građana staviti u prvi plan i to je ono što je bitno. Moraju se provesti reforme da bi se građanima omogućio bolji život ", poručio je Sánchez nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU