Šta znači preporuka za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU

14.10.2022. 07:48 / Izvor: BHRT
statusa kandidata

Bosna i Hercegovina je od Evropske komisije dobila preporuku za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, po istom modelu kako su to u junu dobile i Ukrajina i Moldavija.

Bosna i Hercegovina je od Evropske komisije dobila preporuku za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, po istom modelu kako su to u junu dobile i Ukrajina i Moldavija. Pred BiH je osam uslova, od usvajanja paketa zakona o pravosuđu do zabrane torture i garantiranja slobode medija. Odluka je gepolitička da bi se spriječila destabilizacija ovog prostora, tvrde analitičari.

Preporuka Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status dočekana je u atmosferi slavlja i nju su putem društvenih mreža pozdravli gotovo svi političari u zemlji. Ova odluka nije rezultat reformi koji su bh. vlasti postigle u proteklom razdoblju, nego je to vjetar u leđa svima onima koji su se borili protiv moguće destabilizacije ovih prostora, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, tvrde u Inicijativi za europsku stabilnost.

Adi Ćerimagić, Inicijativa za europsku stabilnost - "Ideja je da u decembru zemlje članice dodijele kandidatski status, a da onda, u sklopu procesa forimiranja novih vlasti, se fokusiraju na, ne samo na ovih osma preporuka, već i na sve ono što je potrebno za naredni korak ka članstvu u EU i onih famoznih 14 prioriteta".

O tome da li će Bosna i Hercegovina postati zemlja kandidat - zeleno svjetlo u decembru mora dati svih 27 zemlja članica EU. Ostaje da se vidi da li će pojedine članice u ovaj proces dodati neka bilateralna pitanja ili posebne političke zahtjeve.

Nedžma Džananović Miraščija, Fakultet političkih nauka u Sarajevu - "Prema tekstu same preporuke EK sasvim je jasno da je primjenjen izbor riječi kakav je primjenjen u slučaju Ukrajine i Moldove, i to sve ukazuje na činjenicu da se radi o vanrednim okolnostima u kojima se EU konačno nakon više decenija ignorisanja ozbiljnih problema i insistiranja na administrativnoj strani i na mikromenadžmentu okrenula politici i geopolitici".

Mnogo je skepticizma o tome kako će se vlast, koja se tek treba formirati, odnositi prema spomenutih osam uslova koje je postavila EK.

Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH - "Kako da vam stvari u pravosuđu i stvari oko korupcije mijenjaju, oni koji su akteri toga".​​​​​​​

I u izvještaju Evropske komisije koje je šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler službeno predao predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji stoji kako se nakon oktobarskih izbora očekuje brzo formiranje vlasti i ispunjavanje spomenutih osam uslova. U izvještaju EK detaljno se spominje i državni javni servis koji je u ozbiljnoj opasnosti od gašenja.

Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a - "Izvještaj EK je u svakom slučaju je vrlo pozitivan signal da BHRT ima na koga da se osloni u svojoj borbi za opstanak. To je također znak da svi ovi koji se zaklinju u EU i u put u put ka ovoj asocijaciji moraju voditi računa o tome da je uspostava, što je također navedeno u izvještaju, samoodrživog javnog rtv sistema BiH jedan od uslova da se naša zemlja jednog dana pridruži porodici evropskih zemalja."

A proces priključivanja BiH evropskoj porodici počeo je 2008. godine potpisivanjem Sporauzma o stabilizaciji i pridruživanju. Službeni zahtjev za članstvo podnesen je 2016. godine. Posljednji konkretan korak na evropskom putu dogodio se prije tri godine kada je EK objavila Mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU sa 14 prioriteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU