Evropska komisija pozdravila napredak BiH u finansijskoj kontroli

16.11.2022. 08:40 / Izvor: Akta.ba
finansijska kontrola

Evropska komisija je tokom sastanka Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između BiH i EU pozdravila napredak koji je ostvaren u BiH.

Evropska komisija je tokom sastanka Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između BiH i EU pozdravila napredak koji je ostvaren u BiH u oblasti finansijske kontrole, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

Tokom šestog sastanka konstatovano je da se nakon ekonomskog rasta prvih mjeseci u nastavku 2022. godine u BiH osjetio uticaj događaja na globalnoj sceni na povećanje cijena, rast inflacije i spoljnotrgovinskog deficita.

Predviđa se da će BiH nastaviti slijediti ekonomske trendove u partnerskim ekonomijama te da će ekonomski rast BiH u periodu 2023. do 2025. godine biti smanjen.

Delegacija BiH je informisala Komisiju da je usvojena Sveobuhvatna strategija upravljanja javnim finansijama za period od 2021. do 2025. godine, što je jedan od bitnih koraka u realizaciji ključnog prioriteta broj 14 iz Mišljenja Evropske komisije.

Tokom sastanka je ocijenjeno da je postignut dobar napredak u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka, posebno u vezi s provođenjem strategija unutrašnje finansijske kontrole u javnom sektoru u oba entiteta.

Podzakonski akti i metodologija su ažurirani te generišu konsolidovane godišnje izvještaje na svim nivoima vlasti.

Komisija očekuje od institucija u BiH da unaprijede poslovno okruženje pojednostavljivanjem administrativnih procedura, povećaju transparentnost i efikasnost javnog sektora, uključujući javna preduzeća, pravovremeno objavljuju potpune i dosljedne podatke za cijelu zemlju, pogotovo u oblasti javnih finansija te ubrzaju modernizaciju nastavnih planova i programa radi boljeg usklađivanja s potrebama tržišta rada.

Komisija je istakla da prepoznaje napore koje su statističke institucije u BiH uložile u provođenje probnog popisa poljoprivrede, te je pozvala da se, u skladu s planovima, popis poljoprivrede provede 2023. godine.

Takođe, Komisija je pozvala da se usvoji plan za pripremu narednog popisa stanovništva.

Sastankom, koji je održan u online formatu, u ime BiH kopredsjedavala je pomoćnica ministra finansija i trezora u Savjetu ministara Vera Letica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU