USPJEŠAN SUSRET

Sastanak u Briselu: Predsjedništvo BiH ohrabreno Michelovim porukama

15.02.2023. 17:49 / Izvor: Fena
sastanak brisel

Susret članova Predsjedništva BiH danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom bio je prilika da se kaže koliko postoji spremnosti da se sada nakon dobijanja kandidatskog statusa krene u konkretne stvari.

Susret članova Predsjedništva BiH danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom bio je prilika da se kaže koliko postoji spremnosti da se sada nakon dobijanja kandidatskog statusa krene u konkretne stvari, ocijenio je nakon susreta član Predsjedništva Željko Komšić.

"Svi očekuju konkretan rezultat. Na kraju krajeva, u oktobru ove godine raspravljat će se o napretku BiH nakon dobijanja kandidatskog statusa. Ono što se od nas očekuje već dugo se razvlači i provlači kroz Parlamentarnu skupštinu BiH i ministarstva, prije svega Zakon o VSTV-u, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sukobu interesa", kazao je Komšić

Misli da je krajnje vrijeme da se te stvari skinu sa liste 14 prioriteta.

"Onda ćemo da dođemo do težih i kompliciranijih stvari kao što su na kraju usklađivanje političkog i ustavnog sistema sa standardima Evropske unije",  naveo je.

Činjenica jeste, upozorio je, da nešto moramo uraditi sebe radi, "a ne radi Charlesa Michela ili Evropskog vijeća i Evropske komisije".

"Pravi put da nešto uradimo za početak je da je Vijeće ministara BiH formirano, postoji parlamentarna većina na nivou BiH, dakle postoji dovoljan politički kapacitet da se usvoji jedan ili više zakona i da možemo reći da je nešto urađeno", rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je da svi u BiH mogu biti ohrabreni s njegovim porukama.

"On je kazao da ohrabruje da BiH ubrzanim putem ide ka članstvu u EU i da je važno da je država dobila kandidatski status te da je bitno da u narednom periodu ojačamo dijalog i u BiH, ali i dijalog između BiH i EU", rekao je Bećirović.

Kazao je da u tom smislu možemo biti zadovoljni i da je pred nama u BiH konkretan posao.

"Rekao sam da smo na jednoj raskrsnici kada moramo odlučiti hoćemo li imati samo deklarativni konsenzus o EU ili ćemo sada preći u jednu novu i kvalitetniju fazu, a to je da imamo jedan pravi konsenzus o važnosti ulaska BiH u EU. To podrazumijeva konkretne zakone i uslove kako bi BiH uskladila svoje zakonodavstvo sa stečevinom EU", rekao je Bećirović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU