EU kampanja

EU pokreće kampanju kao podstrek napretku na evropskom putu "Napredak je nadohvat ruke"

05.03.2023. 10:40 / Izvor: Akta.ba
eu

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini pokrenula je kampanju za podstrek napretku na evropskom putu.

 Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini pokrenula je kampanju za podstrek napretku na evropskom putu pod nazivom "Napredak je nadohvat ruke".

Kampanja se nadovezuje na kampanju "Oduvijek u srcu Evrope", koja je uslijedila nakon dodjele kandidatskog statusa, uključujući nedavno objavljeni video s umjetnicom Hannom Dujmović, a ima za cilj angažovati političke lidere i širu javnost u BiH za dalje iskorake na reformama koje bi Bosnu i Hercegovinu približile EU.

Šef Delegacije EU Johann Sattler kazao je da je evropski put najvažniji zajednički strateški cilj za Bosnu i Hercegovinu.

"Pratio sam najviše zvaničnike EU-a na sastancima sa njihovim kolegama iz BiH, a od izbora prošle godine susreo sam se sa vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Također ću nastaviti putovati po BiH u narednim sedmicama u cilju susreta s predstavnicima vlasti i javnosti.", kazao je.

Poručio je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti priliku koju joj pruža kandidatski status da napravi iskorake po dugoiščekivanim reformama.

"Jasno mi je da su mnogi u ovoj zemlji frustrirani nedostatkom reformi i dijelim tu frustraciju. Ali uz političku volju, napredak je nadohvat ruke. Prilika koju pruža novi zamah u evropskim integracijama ne smije se propustiti.", naglasio je.

Politički angažman Sattlera i službenika Kancelarije EU u Bosni i Hercegovini u cijeloj zemlji prati i video, emitovanim na televizijskim kanalima i društvenim mrežama, a dodatno potcrtava poruku građanima BiH da je Bosna i Hercegovina oduvijek u srcu Evrope, kao i da je napredak nadohvat ruke.

U videu se pojavljuje njemačka putopiskinja Kathrin Numić (rođ. Knorr) kojoj je Bosna i Hercegovina postala drugi dom. 

Kathrin aktivno promoviše zemlju koju je prigrlila kao svoju na internetu, ali i kroz svoj rad organizujući ture po Bosni i Hercegovini.

Kada je BiH dodijeljen kandidatski status, odluka je donesena uz očekivanje i razumijevanje da treba poduzeti niz koraka na jačanju demokratije, funkcionalnosti domaćih institucija, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, garantovanja slobode medija i upravljanja migracijama u zemlji.

Uz političku volju iznad svega, ali i javni angažman, napredak je nadohvat ruke, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU