Sastanak u Bruxellesu

Krišto i Von der Leyen o ključnim prioritetima za napredak BiH na europskom putu

22.03.2023. 07:55 / Izvor: Akta.ba
krišto

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je jučer u Bruxellesu sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je jučer u Bruxellesu sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o suradnji institucija BiH sa Europskom komisijom.

Predsjedateljica Krišto informirala je predsjednicu Europske komisije Von der Leyen o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju.

Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH. Dodala je da je Vijeće ministara BiH već utvrdilo Nacrt proračuna za 2023. godinu, čime se osigurava stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojilo niz drugih bitnih dokumenata iz europske agende.

Predsjednica Europske komisije Von der Leyen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebice 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Predsjedateljica Krišto rekla je da, usljed složenosti političkog sustava u BiH, napredak na europskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih razina vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna potpora europskih institucija.

Istaknula je značaj rješavanja mnogih unutarnjih pitanja u BiH za nastavak procesa integracija, od kojih je najznačajnija izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se konstitutivni narodi doveli u jednakopravan položaj i relaksirali politički odnosi, te akteri fokusirali na europska pitanja.

Von der Leyen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebiti pomoć Europske unije na svom europskom putu. Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete zapadnom Balkanu i tom prigodom ponovno se susresti s predsjedateljicom Krišto.

Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status.

Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti taj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.

Predsjedateljica Krišto je izrazila zadovoljstvo suradnjom institucija BiH s Europskom komisijom i naglasila da će rad Vijeća ministara BiH biti usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata.

Izrazila je zahvalnost predsjednici Von der Leyen i Europskoj komisiji na kontinuiranoj i snažnoj potpori Bosni i Hercegovini, posebice na tehničkoj potpori u reformi javne uprave, pravosudnog sustava i infrastrukturnim projektima u oblasti prometa i energetike.

Dodala je da je Europska komisija najznačajniji partner, ne samo Bosne i Hercegovine, već svih država regije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU