Evropska porodica

Krišto: Dobili smo jasan signal od EU

17.05.2023. 12:42 / Izvor: N1
Krišto

BiH dobila jasan signal da joj je mjesto u evropskoj porodici.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto kazala je u srijedu, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, kako je BiH dobila jasan signal da joj je mjesto u evropskoj porodici.

Krišto je na početku obraćanja poželjela dobrodošlicu Varhelyiju kazavši kako se na današnjem Političkom forumu o EU integracijama Bosne i Hercegovine iskazala spremnost za evropske integracije. Dodala je kako je visoka delegacija EU poslala jasan signal da je BiH mjesto u evropskoj porodici i da je BiH dio evropskih integracijski procesa.

"Jeste da nam je mjesto tamo, ali BiH sve što je dobila je kao neki avans ili stvar momenta i vremena, i znamo da na tom putu treba ispuniti određene uslove. Vidjeli smo spremnost svih nivoa vlast za integracijske procese kroz ovakvu formu. Mi to radimo zbog nas, zbog napretka i političke stabilnosti. I Evropska unija je iskazala svoju spremnost da pruži svaki vid pomoći, od finansijske do stručne, kako bi BiH ispunila te uslove", navela je predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dodala je kako su “ohrabreni” onim što je nova vlast do sada uradila i da je napravljen “veliki iskorak” na putu ka EU.

"Danas smo prošli koz ono što je naš dalji fokus, od Vijeća ministara do drugih razina vlasti, naših osam preporuka, zatim provođenja ograničene izmjene Ustava BiH, odnosno 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije", kazala je Krišto.

Na kraju je naglasila kako se danas načelno “usaglasila neka vrsta dinamike koju treba usvojiti kroz Koordinacioni mehanizam” i da to tijelo treba uskoro biti sazvano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU