Nakon susreta s Radmanom

Konaković: Članstvo u Evropskoj uniji primarni cilj, nulti prioritet (VIDEO)

24.11.2023. 12:29 / Izvor: Fena
konaković

Današnji sastanak s hrvatskim ministrom primarno je bio fokusiran na momentum kad BiH ima na stolu 'ponudu' od Evropske unije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, nakon susreta s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom izjavio je novinarima da je članstvo u Evropskoj uniji primarni, nulti prioritet Bosne i Hercegovine i da vjeruje u iskrenu podršku susjedne Hrvatske tom cilju, izraženu i današnjom posjetom hrvatske delegacije.

Konaković naglašava da bi svi političari u BiH trebali donositi odluke ka tom cilju kako bi država krajem ove i početkom iduće godine otvorila formalno pretpristupne pregovore s Evropskom unijom i stekla mogućnost da u cilju ekonomskog jačanja, koristi oko dvije milijarde KM iz programa ekonomskih reformi za zapadni Balkan.

Hrvatska je zemlja s kojom Bosna i Hercegovina ima procentualno ogromnu robnu vanjsko-trgovinsku razmjenu, uvoz i izvoz je skoro ujednačen, s tim što je izvoz iz BiH drastično povećan u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Konaković. Radi poređenja, on navodi da je izvoz iz BiH u Rusiju i Kinu oko 0,8 posto godišnje, u nerazvijene afričke zemlje oko 0,5 posto, a u zemlje Evropske unije i regiona oko 93 posto, što ilustruje kako bi i pokušaj zaokreta od evropskog puta bio razoran i koliko su ambicije te vrste štetne po građane Bosne i Hercegovine u svakom njenom dijelu.

Današnji sastanak s hrvatskim ministrom primarno je bio fokusiran na momentum kad BiH ima na stolu 'ponudu' od Evropske unije i političku spremnost zbog promjene stava unutar same Unije o njenom proširenju, da ugrabi možda i zadnji voz za ozbiljne evropske integracije; u dijelu ekonomskih reformi, postoji plan rasta za zapadni Balkan koji dosad nije ponuđen.

Zbog toga je Konaković apelovao da političari BiH moraju imati visokorazvijenu svijest o važnosti sadašnjeg trenutka i o samom prioritetu donošenja odluka koje zemlju vode ka Evropskoj uniji.

Pomoć Hrvatske koja je uspješno prošla teške administrativne procedure je dobrodošla, naglašava Konaković i najavljuje skoro formiranje zajedničke komisije koja bi radila na unapređenju evropskog procesa.

"Danas smo čuli koje su to sve mogućnosti, osim tehničke, i svaki drugi vid podrške. U decembru će biti još jedna sjednica Vijeća, kada ćemo pokušati da dobijemo eventualno još bolju odluku za Bosnu i Hercegovinu, a slijedi mart kao period očekivanja finalne odluke o otvaranju pregovora", rekao je Konaković.

Napominje da je prethodni izvještaj Evropske komisije o napretku bolji nego ikad mada se ne treba zanositi 'spektakularnim rezultatima', taj izvještaj je daleko najbolji jer su prethodni bili veoma loši, ali ipak pokazuje pomake u periodu od desetak mjeseci u kojem funkcioniše aktuelni saziv Vijeća ministara BiH uz sve političke izazove.

S ministrom Grlićem Radmanom danas je razgovarano i o nekim otvorenim pitanjima između dviju zemalja, ali o pojedinima su tenzije svedene na nivo podnošljivih u navedenih desetak mjeseci, ističe ministar vanjskih poslova BiH.

Posjeta hrvatske delegacije, po njegovoj ocjeni ne znači samo verbalnu već suštinsku i prijateljsku podršku Bosni i Hercegovini da postane punopravna članica Evropske unije.

Ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Konaković je nazvao jednim od najagilnijih zagovarača bosanskohercegovačkih integracija, što je bilo vidljivo u prethodnih desetak mjeseci bilateralnih i drugih nivoa susreta u Briselu, posvećenih zapadnom Balkanu, te drugim prilikama, zaključio je Elmedin Konaković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU