Članicama EU koje ne poštuju vladavinu prava mogu ostati bez EU fondova

06.11.2020. 10:54 / Izvor: EurActiv.rs
Članicama EU koje ne poštuju vladavinu prava mogu ostati bez EU fondova

Dogovoreni kopromis sada treba formalno da usvoje EP i ministri EU.

Članicama EU koje ne poštuju vladavinu prava prieti opasnost da ostanu bez EU fondova, proizlazi iz dogovora koji su 5. novembra postigli pregovarači Evropskog parlamenta i Savjeta.

Koizvestilac EP Petri Sarvama rekao je po okončanju pregovora da postignuti dogovor predstavlja prekretnicu u zaštiti EU vrijednosti.

"Prvi put smo uspostavili mehanizam koji će omogućiti EU da prestane da finansira vlade koje ne poštuju naše vrijednosti, poput vladavine prava", rekao je finski evroposlanik iz grupe Evropska narodna partija.

Koizvestiteljka Ejder Gardiasabal Rubial istakla je da EU neće praviti kompromise sa svojim vrijednostima dodajući da će mehanizam pokrivati svako kršenje vladavine prava i da to od EU očekuju njeni građani.

Kako prenosi Evropski parlament, evroposlanici su uspjeli da obezbijede da se novo pravilo ne primjenjuje samo kada se novac EU direktno zloupotrebljava, npr. kod korupcije i prevara, već i kada je riječ o "sistemskim aspektima povezanim sa osnovnim vrednostima EU".

Ističe se da sve članice moraju da poštuju osnovne vrijednosti EU, poput slobode, demokratije, jednakosti, ljudskih prava uključujući prava manjina.

Poslanici EP uspjeli su i da u pregovorima sa Savjetom obezbijede poseban član kojim se razjašnjava mogući obim kršenja navodeći primjere poput prijetnji po nezavisnost pravosuđa ili ograničavanja pravnog leka.

Od ključnog značaja je, kako je naveo EP, i snažni preventivni apsekt mehanizma koji može da bude pokrenut ne samo kod kršenja vladavine prava koje direktno pogađa budžet, već i kada postoji ozbiljna opasnost da se to desi.

Cilj je, navodi EP, da se obezbijedi da mehanizam spriječi moguće situacije u kojima se EU fondovi koriste za finansiranje djelovanja koje je suprotno vrijednostima EU.

Kako bi obezbijedili da krajnji korisnici koji zavise od podrške EU, poput studenata, poljoprivrednika ili nevladinih organizacija, neće biti kažnjeni zbog onoga što rade njihove vlade, evroposlanici su insistirali da oni mogu da se žale Komisiji.

Komisija će takođe imati mogućnost da smanji narednu isplatu EU podrške zemlji koja ne poštuje osnovne vrednosti.

Evroposlanici su se izborili i za skraćenje vremena koje će institucije EU imati da usvoje mjere protiv neke članice EU ukoliko se utvrdi rizik za kršenje vladavine prava na najviše 7-9 mjeseci.

Savjet je tražio da taj rok bude 12-13 mjeseci.

Predviđeno je da Evropska komisija, nakon što utvrdi postojanje kršenja vladavine prava, predloži pokretanje mehanizma uslovljavanja protiv određene vlade EU.

Savjet će nakon toga imati mjesec dana da usvoji predložene mjere, ili tri mjeseca u posebnim slučajevima, i to kvalifikovanom većinom.

Dogovoreni kopromis sada treba formalno da usvoje EP i ministri EU.

Izvor: EURACTIV.rs

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU