Od sutra novi EU program za podršku razvoja preduzeća - Single market

31.12.2020. 11:16 / Izvor: Akta.ba
Od sutra novi EU program za podršku razvoja preduzeća - Single market

COSME program Evropske komisije namijenjen podršci malim i srednjim preduzećima, od 1. januara zamijeniće novi EU program.

COSME  program Evropske komisije namijenjen podršci malim i srednjim preduzećima, od 1. januara zamijeniće novi EU program za podršku razvoja preduzeća i preduzetništva /Single market/, u okviru kojeg se očekuje značajnije povlačenje grantovskih sredstava od strane domaćih preduzeća, rekao je Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

On je rekao da je preko finansijskih posrednika 110 privrednih subjekata iz Republike Srpske, preko COSME programa, koristilo 22 miliona KM sredstava.

Blagojević je naveo da se dio sredstava Kosme programa odnosio i na finansiranje aktivnosti Evrpske mreže preduzetništva /EEN/, koja predstavlja najveću mrežu za podršku razvoja preduzeća i preduzetništva u svijetu, a Konzorcijum iz Republike Srpske je primljen u članstvo EEN krajem 2014. godine, te da je to nešo najbolje što je privreda Srpske dobila do sada od Evropske komisije.

On je naglasio da kroz aktivnosti Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, domaća preduzeća i preduzetnici mogu dobiti informacije o uslovima za ulazak na tržište EU, nove prilike za izvoz, pristup novim tržištima, fondovima, mogućnosti za transfer tehnologija i pristup drugim mehanizmima podrške razvoju preduzeća i preduzetnika.

Završetkom ratifikacije COSME sporazuma krajem 2016. godine stvoreni su uslovi da konzorcijum iz Republike Srpske dobije sredstva za finansiranje svojih aktivnosti iz dva najznačajnija programa Evropske komisije za podršku razvoju preduzeća i preduzetništva – COSME i Horizon 2020.

Do sada je potpisano tri Horizon 2020 ugovora sa ciljem podrške preduzećima na unapređenju njihovih kapaciteta, transfera tehnologija i zaštiti intelektualne svojine.

Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske čini pet institcija – Razvojna agencija Republike Srpske, Privredna komora Srpske, javni univerziteti iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva i Inovacioni centar Banjaluka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU