Građani BiH zainteresirani za EU fondove, najviše upita za seoski turizam

19.02.2021. 08:17 / Izvor: Fena
Građani BiH zainteresirani za EU fondove, najviše upita za seoski turizam

Građani Bosne i Hercegovine zainteresirani su za fondove i natječaje Europske unije, a najviše se zanimaju za seoski turizam i mogućnosti pokretanja vlastitog biznisa.

Građani Bosne i Hercegovine zainteresirani su za fondove i natječaje Europske unije, a najviše se zanimaju za seoski turizam i mogućnosti pokretanja vlastitog biznisa, potvrđeno je Feni iz portala EUFondoviKonkursi, koji prikuplja takve podatke.

"Građani se najviše zanimaju za seoski turizam i mogućnosti pokretanja vlastitog biznisa. Razne NVO u skladu sa svojim pravcima djelovanja prate sve oblasti, a neke se koncentriraju na - 'vlada i civilni sektor', zatim 'socijalna pitanja, ljudska prava, manjine', 'obrazovanje i mladi', 'zaštita životne sredine' ", navode iz spomenutog portala.

Kada su u pitanju najzastupljenije oblasti za koje se traže sredstva, ističu kako se veliki broj upita, između ostaloga, odnosi na područje turizma i malog i srednjeg poduzetništva.  

Na pitanje kako se može doći do financijskih sredstava iz EU fondova, kažu kako je potrebno dobro proučiti dokumentaciju natječaja.

"Sve nedoumice u vezi prijave na natječaj treba rješavati direktno s donatorom, nema mjesta nagađanju. Najveći broj natječaja je za pravne osobe i NVO, pa treba razmišljati iz te perspektive. Često je potrebno svoju ideju 'uklapati' u cilj onoga što donator želi podržati, financirati, za šta je potrebna doza kreativnosti i prakse", dodali su iz portala EUFondoviKonkursi.

Također, naglašavaju kako su građani BiH zainteresirani za fondove i natječaje, no da nemaju točne podatke o stupnju njihove iskorištenosti.

 Na pitanje može li se dobiti poticaj za kupnju električnog vozila, iz portala kažu kako se teško može naći natječaj za tako specifične namjene.

"Kada je i pitanju nabavka opreme, najbolje je tražiti grant za poboljšanje poslovanja. U vezi nabavke vozila, često smo imali prilike da u tekstu natječaja vidimo da donator ne želi da opredijeli sredstva za kupovinu vozila", dodali su.

 Uz to, naglašavaju nemaju povratnu informaciju o tome koliko je građana, odnosno pravnih osoba pokušalo da konkurira na natječaje, kao ni o broju uspješnih prijava. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU