EU zaustavila isplatu 125 miliona eura Bosni i Hercegovini

12.01.2022. 12:41 / Izvor: HINA
eu novac

EU zaustavila je isplatu 125 miliona eura koje su entiteti u BiH trebali dobiti kao pomoć za oporavak od posljedica pandemije.

Europska komisija zaustavila je isplatu 125 miliona eura koje su entiteti u BiH trebali dobiti kao pomoć za oporavak od posljedica pandemije.

Ta je informacija potvrđena nakon što je ove sedmice iz Bruxellesa stiglo upozorenje da bi sankcije mogle biti odgovor na secesionističku politiku vlasti Republike Srpske.

Europska komisija i vlasti BiH su u decembru 2020. potpisali sporazum o paketu pomoći, vrijednom 250 milions eura, namijenjenom Federaciji BiH, RS-u i distriktu Brčko. Polovina tog iznosa isplaćena je 2021., a ostatak je trebao biti prebačen na račune u BiH tokom januara ove godine, no to se nije dogodilo, a neizvjesno je kada i hoće li uopće taj novac biti isplaćen.

Predstavnici Delegacije EU u BiH za banjalučke "Nezavisne novine" su pojasnili kako je isplata drugog dijela paketa pomoći Unije suspendirana temeljem kriterija o uvjetovanosti te pomoći poduzimanjem mjera na planu ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti financijskog sektora, transparentnosti, ali i borbi protiv korupcije, kao i boljeg funkcioniranja tržišta rada.

"Provedba ovih mjera i politika zahtijevat će blisku suradnju svih razina vlasti. EU će u narednim mjesecima izvršiti procjenu usklađenosti s uslovima za dodjelu makrofinancijske pomoći", pojašnjeno je Delegacije EU.

BiH je do sada iz europskih fondova dobila pomoć od 345 miliona eura za suočavanje s posljedicama pandemije prouzročene koronavirusom. Od toga su nepovratna sredstva iznosila 95 miliona eura, a ostatak su bili povoljni krediti.

Cjelokupna privredda BiH najvećim je dijelom oslonjena na tržište EU gdje plasira više od dvije trećine svog izvoza, a takav omjer vrijedi i za Republiku Srpsku.

Najava mogućih sankcija

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano u utorak je potvrdio kako bi zaoštravanje političke krize u BiH, prouzročeno destruktivnim postupcima vlasti RS usmjerenim na izdvajanje tog entiteta iz ustavno-pravnog poretka BiH, moglo navesti Uniju na posezanje za kaznenim mjerama protiv odgovornih.

"Opredijeljeni smo omogućiti dijalog koji bi doprinio uklanjanju zapreka stvarnom napretku na europskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ukoliko se situacija dodatno pogorša EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU", kazao je Stano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU