Europska banka za obnovu i razvoj dala Zagrebu kredit od 50 milijuna eura

05.05.2022. 14:58 / Izvor: HINA
Europska banka

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom od 50 milijuna eura podupire likvidnost Zagrebačkog holdinga, priopćio je EBRD.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom od 50 milijuna eura podupire likvidnost Zagrebačkog holdinga, priopćio je EBRD.

Grad će, kako se navodi, sredstva iz EBRD-ovog kredita koristiti za potporu likvidnosti Zagrebačkog holdinga, društva odgovornog za usluge vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda, gospodarenje otpadom, održavanje javnih površina i javnih cesta u Gradu, te Zagrebačkog električnog tramvaja.

Osigurana sredstva, navodi se, podrška su Gradu Zagrebu i gradskim trgovačkim društvima u premošćivanju neravnoteža uzrokovanih kovid-krizom i potresima koji su pogodili područje glavnog grada tijekom 2020. godine i prouzročili ukupnu materijalnu štetu veću od 11 milijardi eura.

"EBRD ima veliko iskustvo u financiranju komunalnih poduzeća, bilo kroz direktno financiranje projekata ili kroz pružanje potpore za poboljšanja financijskog i organizacijskog upravljanja komunalnih poduzeća, te se nadamo nastavku suradnje s Gradom”, izjavila je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Viktoria Zinčuk.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da Grad pozdravlja "ovu prijeko potrebnu financijsku potporu" i nada se da će razviti sveobuhvatan program suradnje s EBRD-om. "Ne samo da želimo razviti zeleniji, čišći Zagreb, nego također želimo reformirati komunalne tvrtke i računamo na potporu EBRD-a u tome”, istaknuo je Tomašević.

EBRD je i ranije ulagao u Grad Zagreb, pa je tako 2016. godine uložio 5,9 milijuna eura u domaćoj valuti u obveznice Zagrebačkog Holdinga za koje je u cijelosti jamčio Grad Zagreb. EBRD je značajan strani ulagač u Hrvatskoj te je do danas uloženo 4,2 milijarde eura, navedeno je u priopćenju.

Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, s posebnim naglaskom na ulaganja u sektor infrastrukture, energetski sektor, poljoprivredu, industriju, te malo poduzetništvo. Ulaganja EBRD-a prate i savjetodavne usluge s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.

EBRD je multilateralna banka koja promiče razvoj privatnog sektora i poduzetničke inicijative u 38 gospodarstava na tri kontinenta. Banka je u vlasništvu 69 zemalja, kao i EU-a te EIB-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU