EK uskoro odobrava program za ljudske resurse

28.09.2022. 11:00 / Izvor: HINA
ljudski resursi

Europska komisija trebala bi za oko dva tjedna odobriti hrvatski Program za učinkovite ljudske resurse koji se financira iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), izjavio je u utorak u Bruxellesu resorni ministar Marin Piletić.

Europska komisija trebala bi za oko dva tjedna odobriti hrvatski Program za učinkovite ljudske resurse koji se financira iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), izjavio je u utorak u Bruxellesu resorni ministar Marin Piletić.

“Svi nacrti su poslani i usuglašeni i za dva tjedna očekujemo odobrenje Komisije”, rekao je Piletić nakon razgovora s povjerenikom za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasom Schmitom.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je najavio da će nakon što se program odobri pozvati povjerenika Schmita u Zagreb da predstavi Europski socijalni fond plus.

Europska komisija je 24. kolovoza odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom, strateški dokument za programiranje ulaganja iz fondova kohezijske politike koji otvara put za povlačenje ukupno  9 milijardi eura sredstava kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027.

Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom obuhvaća sredstva kohezijske politike (EFRR, ESF +, Kohezijski fond i FPT) i Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EFPRA).

Komisija i ministar Piletić su najavili da će u četvrtak u Zagreb doputovati povjerenica za povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira, koja će na sjednici vlade predstaviti Partnerski sporazum s Hrvatskom. Ona će također razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom za regionalni razvoj i fondove EU-a Natašom Tramišak. U petak će povjerenica Ferreira na osječkom sveučilištu održati uvodni govor na konferenciji o kohezijskoj politici EU-a.

Ministar Piletić je rekao da Hrvatska u ovom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine iz Europskog socijalnog fonda plus ima dvije milijarde kuna više nego u prethodnom programskom razdoblju.

Istaknuo je da će se ta sredstava nastaviti ulagati u  sustav socijalne sigurnosti, jačanje položaja žena na tržištu rada. Naveo je da su zajedno s ostalim resorima osigurana sredstava za zapošljavanje pomoćnika u nastavi i osobnih asistenata za osobe s invaliditetom.

Piletić je rekao da je u razgovoru s povjerenikom Schmitom bilo riječi i o direktivi o minimalnoj plaći. Rekao je su u tijeku razgovori sa socijalnom partnerima kako bi s 1. siječnjem sljedeće godine predložili novi iznos minimalne plaće, koja bi trebala pratiti smjernice iz te direktive.

U tijelima EU nedavno je izglasana direktiva o primjerenim minimalnim plaćama koje bi trebale radnicima u članicama Unije omogućiti da namiruju osnovne životne potrebe.

Po usvojenoj direktivi određivanje minimalnih plaća ostaje u nacionalnoj nadležnosti, no države članice morat će jamčiti da one omogućuju radnicima dostojan život, uzimajući u obzir troškove života i razine plaća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU