EU odobrila 40 miliona eura za razvoj infrastrukture Crne Gore

06.12.2022. 08:27 / Izvor: SRNA
euri

EU odobrila je 40 miliona evra Crnoj Gori za tri nova infrastrukturna projekta, odlučeno je na drugom sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO).

EU odobrila je 40 miliona eura Crnoj Gori za tri nova infrastrukturna projekta, odlučeno je na drugom sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO).

Na sastanku, koji je danas održan u Briselu, Crnu Goru je predstavljao vršilac dužnosti generalnog direktora za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović sa saradnicima, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

U saopštenju je navedeno da je u oblasti zaštite životne sredine odobren projekat unapređenja komunalne infrastrukture u opštinama Kolašin, Mojkovac i Rožaje.

"EU će sa 23 miliona evra, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB) podržati izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kolašinu i Rožajama i unapređenje sistema vodosnabdijevanja i proširenje kanalizacione mreže u Kolašinu, Rožajama i Mojkovcu ukupne vrijednosti 34,12 miliona evua", navedeno je u saopštenju.

Kroz program obrazovanja u Crnoj Gori, EU i bilateralni donatori ZIO dodijelili su 11 miliona evra, čime će, uz već odobreni kredit EIB, biti kofinansirana izgradnja i renoviranje infrastrukture u vrtićima, osnovnim školama, gimnazijama i srednjim stručnim školama, u skladu sa prinicpima energetske efikasnosti.

"Projekat, ukupne vrijednosti 64 miliona eura, obuhvata i nabavku nove informacione opreme i namještaja za škole i posebne opreme za stručne škole", naveli su iz Generalnog sekretarijata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU