PODAZNI PODACI

BiH najmanje koristi pomoć EU u regionu

15.04.2023. 09:05 / Izvor: Večernji List
euri

Bosna i Hercegovina je na samom začelju u regiji kada je riječ o iskorištenosti pomoći EU-a radi napredovanja.

Bosna i Hercegovina je na samom začelju u regiji kada je riječ o iskorištenosti pomoći EU-a radi napredovanja u procesu eurointegracija, pa tako i kada je riječ o usklađivanju svog zakonodavstva s europskim.

Prema informaciji koju je sastavila Direkcija za europske integracije, a koja je upućena Vijeću ministara BiH, u usporedbi s ostalim zemljama regije korisnicima TAIEX-a (Technical Assistance and Information Exchange Instrument), BiH je među zemljama koje najmanje koriste taj instrument pomoći, piše Fokus.

Iskorištenost TAIEX-a

Prema izvještaju Evropske komisije o iskorištenosti TAIEX-a za period januar – decembar 2022. godine, Albaniji su odobrene ukupno 23 aplikacije, Crnoj Gori 45 aplikacija, Sjevernoj Makedoniji 30 aplikacija i Republici Srbiji 19 aplikacija. U navedenom periodu Bosni i Hercegovini je odobreno svega 14 aplikacija.

TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange Instrument) je instrument kratkoročne tehničke pomoći i razmjene informacija Evropske komisije u pogledu usklađivanja, primjene i provedbe pravne stečevine Evropske unije (acquis).

Obzirom da je Bosna i Hercegovina 15. decembra 2022. godine dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, iz DEI-ja napominju da je potrebno uzeti u obzir obaveze koje proizilaze iz kandidatskog statusa, te je važno da se intenzivira korištenje ovog instrumenta pomoći u aktuelnom procesu pridruživanja kao i provedbi obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica s jedne, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, posebno u smislu člana 70. koji utvrđuje obavezu usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Također, u ovoj informaciji stoji da mnoge institucije u Bosni i Hercegovini u izvještajnom periodu nisu podnosile zahtjeve za TAIEX ekspertne misije, te shodno tome nisu dostavile potrebne informacije. Prema podacima kojima raspolaže Direkcija, u izvještajnom periodu podnesena su ukupno 23 zahtjeva za korištenje TAIEX-a, od čega je 14 zahtjeva odobreno, dok je devet zahtjeva odbijeno.

Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva, 18 zahtjeva su podnijele institucije Bosne i Hercegovine, četiri zahtjeva institucije iz Republike Srpske, dok je jedan zahtjev podnijela institucija kantona.

Na osnovu analize iskorištenosti TAIEX instrumenta pomoći u Bosni i Hercegovini, Direkcija ističe da institucije u najvećem broju koriste TAIEX u oblasti pravde, slobode i sigurnosti (podneseno deset zahtjeva), slobode kretanja roba (podnesena tri zahtjeva) te zaštite potrošača i transportne politike (podnesena po dva zahtjeva).

Po pozivu Ureda TAIEX-a realizirano je ukupno 12 seminara koji su se održavali u hibridnom formatu, na kojima je učestvovalo 70 državnih službenika iz Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU