Otvorena sjeverna kula Starog grada Ostrovica iznad Kulen Vakufa

29.06.2013. 09:06 / Izvor: eKapija.ba
Otvorena sjeverna kula Starog grada Ostrovica iznad Kulen Vakufa

Projekat „Una-izvor života“ kojeg financira Evropska unija iz IPA fondova je projekt prekogranične suradnje čiji je cilj razvijanje i promoviranje izvora rijeke Une u Hrvatskoj, te vodopada rijeke Une i Starog grada Ostrovica.

Svečano otvorenje sjeverne kule Starog grada Ostrovica održano je 27.06.2013.godine u Kulen Vakufu s početkom u 18:00 sati okupljanjem učesnika svečanog otvorenja na Starom gradu Ostrovica. Nakon svečanog otvorenja prisutnima su se obratili gosti.

Projekat „Una-izvor života“ kojeg financira Evropska unija iz IPA fondova je projekt prekogranične suradnje čiji je cilj razvijanje i promoviranje izvora rijeke Une u Hrvatskoj, te vodopada rijeke Une i Starog grada Ostrovica u Bosni i Hercegovini, kao jedinstvene turističke destinacije i ekonomski prostor kroz prekograničnu suradnju i udruživanje iskustva svih interesnih strana u prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une. Projekat implementiraju Općina Bihać, PLOD Centar i Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine zajedno sa partnerima iz Hrvatske - Zadarskom županijom, Općinom Gračac, Zadarskom razvojnom agencijom - ZADRA, Turističkom zajednicom zadarske županije, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske Županije i Udrugom „Una“.

Ukupna vrijednost projekta je 421 050 €, dok su se na BiH strani implementirale aktivnosti u vrijednosti 222 582 €. Stari grad Ostrovica je iznimno vrijedna kulturno-historijska građevina koja je ujedno i Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te je postupak prikupljanja dokumentacije za rekonstrukciju bio dugotrajan i veoma kompleksan. Općina Bihać i PLOD Centar su uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika Unsko-sanskog kantona uspješno priveli ovaj postupak kraju, te se nakon izbora najboljeg ponuđača za izvođenje arheoloških radova i rekonstrukciju sjeverne kule Starog grada Ostrovica pristupilo izvođenju radova, koji su vršeni pod nadzorom specijaliste za rekonstrukcije i restauracije kulturno-historijskih spomenika. Ukupna vrijednost radova arheološkog istraživanja i rekonstrukcije sjeverne kule na Starom gradu Ostrovici je 170 736 KM (87 295 €).

Postupci rekonstrukcije, sanacije i restauracije kulturno-historijskih spomenika su dugotrajni i zahtijevaju velika financijska sredstva, te je zbog toga ova aktivnost od iznimne važnosti ne samo za stanovnike i posjetioce Nacionalnog parka Una, već za cjelokupnu zajednicu. Rekonstrukcijom je omogućeno očuvanje kulture i historijskog naslijeđa ovog kraja, te osigurano da se ta ostavština predstavi svim zainteresiranim posjetiteljima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU