Projekt IPA SLID Adriatic CBC produžen još pola godine

05.07.2013. 10:13 / Izvor: eKapija.ba
Projekt IPA SLID Adriatic CBC produžen još pola godine

IPA SLID Adriatic CBC, projekat socijalne i radne integracije osoba sa poteškoćama, projekat je 11 partnera osmišljen da doprinese kvaliteti života preko 250.000 osoba sa poteškoćama koje žive na područjima Adriatic-a.

 IPA SLID Adriatic CBC, projekat socijalne i radne integracije osoba sa poteškoćama, projekat  je 11 partnera osmišljen da doprinese kvaliteti života preko 250.000 osoba sa poteškoćama koje žive na područjima Adriatic-a. Partneri u projektu iz Bosne i Hercegovine su Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK/Ž i Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar.

Implementacija projekta počela je u martu/ožujku 2011., a planirani završetak projekta bio je august/kolovoz 2013. godine. Ipak, kako navode iz Centra, projekat je zbog više razloga produžen još pola godine i završava u februaru 2014.

"Aktivnosti su i dalje u toku, a do kraja nam je preostala još organizacija Nacionalne konferencije u Bosni i Hercegovini, završne Konferencije u Hrvatskoj, te evaluacija projekta i završni izvještaj", napominju iz Los Rosalesa.

Vrijednost projekta za HNŽ iznosi 257.464,00 eura, temelji se na ekonomskoj, socijalnoj i institucionalnoj suradnji regija partnera iz Albanije, Hrvatske, Italije, Crne Gore i BiH, a za cilj ima poboljšavanje kvalitete života osoba s invaliditetom putem jačanja kapaciteta zajednice, kako bi spremnije iodgovarala na potrebe koje integracija osoba s invaliditetom zahtjeva.

"To će biti ostvareno putem razvoja učinkovite, inovativne i integrirane prekogranične saradnje kao intervencije za socijalnu i radnu integraciju osoba sa invaliditetom", pojašnjeno je iz Centra Los Rosales za eKapija.ba.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK/Ž sudjelovanjem u ovom projektu na konkretan način pokazuje kako se, i u ovim teškim ekonomskim uvjetima, predanim radom može doći do sredstava za realiziranje kvalitetnih projekata.

Iz ministarstva navode da je ovaj projekt dobar primjer korištenja sredstava iz predpristupnih fondova Europske Unije u svrhu razvijanja potencijala Kantona, usklađivanja postojećeg stanja sa zahtjevima EU, stvaranja partnerstva unutar regije i šire, a sve u cilju poboljšanja uslova života i rada lica s invaliditetom na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Specifični ciljevi projekta

1. Podizanje svijesti javnosti i širenje informacija o pitanjima koja se odnose na osobe s invaliditetom i socijalnim modelom intervencije u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za njihovu potpunu integraciju.

2. Izgraditi, ojačati i podržavati inovativno umrežavanje i suradnju između ciljanog Adriatic teritorija, između javnih tijela i privatnih subjekata, servisa za pružanje usluga, udruženja osoba sa invaliditetom i poslodavaca.

3. Dizajnirati, promovisati i održati inicijativu sistema cjeloživotnog učenja, VET (stručnog/radnog obrazovanja i osposobljavanja), što bi olakšalo pristup osobama sa invaliditetom, stručnom/radnom obrazovanju i mogućnosti rada, a time i povečanja zapošljavanja i konkurentnosti na otvorenom tržištu rada.

4. Analizirati, provjeriti i poboljšati uslove zapošljavanja osoba sa invaliditetom u ciljanim područjima Adriatic-a kroz promociju zajedničkog interesa za intervencije, te uspostaviti i održavati mrežu za promociju mogućnosti pristupa radu za osobe sa invaliditetom

5. Stimulirati i olakšati razmjenu tehničkih, znanstvenih i menadžerskih znanja među sudionicima koji su relevantni za socijalne i radne integracije osoba sa invaliditetom na ciljanom Adriatic području, te olakšati razmjenu primjera dobre prakse između lokalne vlasti, javnih ustanova, organizacija civilnog društva i poslodavaca.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU